15. avgust 2023 15:07

Film "Momak i devojke" 22. avgusta otvara Dunav Film Fest u Smederevu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Film "Momak i devojke" 22. avgusta otvara Dunav Film Fest u Smederevu

Foto: PROMO

BEOGRAD - Dunav Film Festa biće održan od 22. do 27. avgusta u Smederevu sa selekcijom od 35 filmova, na otvaranju ove filmske smotre, biće prikazano ostvarenje "Momak i devojke" reditelja Ivice Vidanovića gde glavnu žensku ulogu tumači Tamara Aleksić, najavili su danas organizatori u Mts dvorani.

Festival podunavskih zemalja je zamišljen kao selekcija ostvarenja iz onih država u kojima protiče reka Dunav, a prema svom konceptu ima četiri programske celine.

Glavni program festivala je smešten u Malom gradu Smederevske tvrđave, filmovi u okviru programa "Neprolazni" će se emitovati na lokaciji Dunavskog parka, na Platou kod Karađorđevog duda biće prikazana ostvarenja iz selekcije "Porodica na okupu", dok će na letnjoj sceni (dvorište) i u bioskopu Centra za kulturu Smederevo biti realizovan program "Reka-pitulacija".

Festival je takmičarskog karaktera i žiri svake godine čine filmski umetnici koji će dodeliti nagradu Dunavska lađa za najbolji film u takmičarskoj selekciji.

Ove godine žiri čine: reditelj Zoran Amar, nekada poznat po hit filmu "Šmeker" sa Žarkom Lauševićem, glumica iz NP Subotica Jelena Mihajlović i bugarska rediteljka Iveta Ivanova.

Kako je reditelj filma "Momak i devojke" naveo , scenario Roka Radiše mu je duže vreme stajao na stolu, i nije stigao da ga pročita usled mnogih drugih projekata koje je snimao.

Onda mu je prijateljica rekla da je scenario izvanredan, tako da ga je režiser ubrzo pročitao, oduševio se i rešio da ga snimi.

Film sniman u Temerinu pripoveda priču o troje protagonista: devojci koja se vraća u svoj rodni grad, propalom košarkašu i njegovoj bratanici.

Tamara Aleksić koja igra upravo junakinju koja se vratila u svoj grad, istakla je da joj je scenario veoma prijao, i da je ovakva priča trebalo i ranije da se pojavi u srpskom filmu.

Aleksić je takodje pohvalila reditelja Vidanovića da je za nju izuzetno otkrovenje, divan za saradnju, jer jkako kaže "radi sa mnogo ljubavi".

"Snimanje filma je za mene bilo prava sigurna zona i činilo mi se da ne idem na posao. Film "Momak i devojke" je emotivano ostvarenje. Film je iskren, ispravan, sa pravim moralnim vrednostima”, objasnila je Tamara Aleksić, pozorišna, filmska i televizijska glumica.

Glumac i muzičar Slobodan Boda Ninković predstavio je koncert otvaranja od 22 časa, nakon premijere filma "Momak i devojke", kao specijalno veče muzike iz filmova i TV serija.

Osim njega, učestvovaće i glumice Mina Lazarević, Ljiljana Stjepanovič, Ivana Knežević, uz pratnju orkestra.

Boda Ninković je primetio da mu prija što mu se dramske i muzičke umetnosti spajaju u karijeri, jer je krenuo da bude prvo muzičar, onda je postao glumac, da bi sada opet zaplovio u muzičke vode.

Rok bend "OPS", u kojem peva glumac Slobodan Boda Ninković, 41 godinu nakon raspada okupio se i objavio svoj prvi album "Mala prodavnica delikatesa".

Zanimljivo da je "OPS" osnovan upravo u Smederevu 1977. godine.

"Meni je pravo zadovoljstvo što mi se spajaju dve ljubavi – muzika i gluma, tako da će ovaj koncert to i pokazati. Bio sam u žiriju Dunav Film Festa, i mogu reći da je taj ambijent u kome se održava festival tako poseban, nema nigde u Srbiji čak ni Evropi. Sa više strana je značajan kao festival, sa veoma pojačanom produkcijom, što se i podrazumeva. Vezuje me detinjstvo za Smederevo i nekada čuveni bioskop tamo "Svetlost", za koji smo jedva uspevali da kupimo karte za neke filmove, i bili srećni zbog toga. Vremena su se danas izmenila", rekao je Ninković.

Prve dve epizode serije "Tunel" reditelja Petra Ristovskog biće premijerno prikazane u petak, 25. avgusta u 20 časova u Malom gradu Smederevske tvrđave u okviru programa festivala Dunav Film Fest.

Nakon projekcije publici će se pokloniti deo ekipe serije, a danas je serijal predstavila glumica Minja Peković, dramska umetnica zaposlena u Narodnom pozorištu Subotica.

Priča serije prati rad i privatne živote grupe za pregovore Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, koja kroz svaku epizodu ima pred sobom novog počinioca kome pokušavaju da pomognu.

Minja Peković, rodom iz Sarajeva, diplomac sa Akademije umetnosti u Novom Sadu, tumači rolu koordinatora za pregovore.

"Srećna sam što će naša serija "Tunel" imati premijeru baš na jednom filmskom festivalu. Serija je inspirisana istinitim dogadjajima u Srbiji. Svaki dogadjaj se zaista i odigrao, što mi je bilo istovremeno uzbudljivo i zastrašujuće" ocenila je Peković i dodala da se odmah zaljubila u svoj lik na već prvo čitanje scenarija Vladimira Ćosića.

Gledaoci će u seriji pratiti jedinicu čiji je glavni zadatak rešavanje zločina pre nego što se oni dese, koja počinioca spašava iz bezizlazne situacije, kada mu je svest do te mere sužena da ne zna kuda i kako dalje, kako je nedavno objasnio režiser Petar Ristovski, poznat po filmovima i serijama "Kralj Petar I" i "Bilo jednom u Srbiji".

Posle skoro sedam godina od početne ideje, prve dve epizode "Tunela" biće premijerno prikazane na festivalu DFF u Smederevu kao vrlo napet policijski, psiho-triler od 12 epizoda.

Peković je naglasila da je scenario napisan na osnovu autentičnih policijskih izveštaja i intervjua sa pregovaračima i inspektorima koji su učestvovali u pregovorima na slučajevima obradjenih kroz seriju.

Sve je inspirisano stvarnim ličnostima, kriznim i situacijama sa taocima koje su se desile u Srbiji u proteklih 20 godina.

"Dobro je u seriji što čovek u uniformi nije samo to, poslovno lice, već je pre svega čovek. A žena u tom svetu mora biti i bolja od svojih muških kolega”, smatra Peković, poznata inače iz serija "Tajkun" i "Močvara".

Serija "Tunel" je nastala u produkciji Telekom Srbija i Zillion Filma, a igraju još - Jovan Belobrković, Dragan Boža Marjanović, Tamara Šustić, Miloš Đorđević, Lazar Ristovski, Zoran Cvijanović, Radovan Vujović, Teodora Ristovski, Sergej Trifunović, Nebojša Digalić, i drugi.

Takmičarsku selekciju DFF čini šest filmskih ostvarenja: "Tačka povratka" Roberta Hloza (Češka republika, Slovačka, Srbija, Poljska), "Sisi i ja" Frauke Finstervalder (Nemačka, Švajcarska), "Nula kalorija" Džesike Hausner (Austrija, Nemačka, Francuska, Velika Britanija, Danska, Katar), "Sigurno mesto" Juraja Lerotića (Hrvatska), "Plastično nebo" Tibora Banockija i Sarolta Saboa (Madjarska, Slovačka) i "Da li me voliš?" Tonije Nojabrove (Ukrajina, Švedska).

Igor Stanković, idejni tvorac festivala i selektor programa izdvojio je nekoliko preporuka, zanimljivih naslova i programa na predstojećem festivalu.

Tako će 26. avgusta u 20 časova u Malom gradu Smederevske tvrđave biće prikazan domaći film "Zaštita pre svega" reditelja Pavla Vučkovića ("Panama"), koji je imao premijeru već na jubilarnom, 30. Festivalu evropskog filma Palić.

U okviru specijalnog programa Reka-pitulacija na Letnjoj sceni Centra za kulturu Smederevo u subotu, 26. avgusta na repertoaru je poznati dokumentarac "Film davne budućnosti" reditelja Siniše Cvetića, aktuelnog i sa igranim delom "Usekovanje" (2022).

Nakon projekcije biće održan razgovor sa rediteljem Darkom Bajićem, koji je osmislio spomenuti dokumentarni projekat.

Kao specijalna projekcija biće prikazana i jugoslovenska filmska komedija "Kakav deda takav unuk" Zorana Čalića (Dragomir Bojanić Gidra, Marko Todorović).

Prikazivanju filma prisustvovaće scenarista Jovan Marković koji će govoriti o radu na četvrtom nastavku legendernog serijala "Lude godine", i o svojim uspešnim naslednicima, kao što je dramaturg i scenarista Milena Marković.