5. februar 2024 10:21

Održana premijera animiranog filma "Ružica i kamena trolica" u mts Dvorani

Izvor: TANJUG

podeli vest

Održana premijera animiranog filma "Ružica i kamena trolica" u mts Dvorani

Foto: Jelena Babić

BEOGRAD - Premijera animiranog filma "Ružica i kamena trolica" danske rediteljke Karle Nor Holmbek održana je juče u mts Dvorani.

U sinhronizaciji filma učestvovali su đaci iz Leskovca, Gornjeg Milanovca i Beograda koji su pohađali kreativne radionice "Kako sinhronizovati crtani film" u okviru projekta Euro Fest for Kids.

Igor Stanković, direktor mts Dvorane je povodom premijere i početka filmske revije rekao da Euro Fest for Kids je prva filmska revija dečijih filmova koju organizuje Mreža bioskopa.

"Kulturni centar Gornji Milanovac, Leskovački kulturni centar i mts Dvorana. Reviju svečano otvaramo premijerom filma u čijoj sinhronizaciji su učestvovala deca iz Leskovca, Gornjeg Milanovca i Beograda. Revija će trajati do 7. februara i osim nosećeg sinhronizovanog filma, publika će imati priliku da pogleda i filmove "Slučaj Tesla" Andreja Hađivasileva, "Snovi jednog robota" Pabla Bergera i "Kraljica plesa- Aurore Gose".

"Ružica i kamena trolica će premijerno biti prikazana i u druga dva grada, učesnika projekta, u Gornjem Milanovcu, u ponedeljak, 5. februara u 18 časova u Velikoj sali Kulturnog centra "Mija Aleksić", dok će film u Leskovcu premijerno biti prikazan u utorak, 6. februara u 13 časova u bioskopu Leskovačkog kulturnog centra" naglasio je Stanković uz zahvalnost svim roditeljima i deci iz Srbije koji su prisustvovali premijeri filma.

Nakon premijere publici se poklonila ekipa filma, a đaci koji su učestvovali u sinhronizaciji su podelili svoje utiske.

Kristina Trajković, koja je u filmu pozajmila glas glavnoj junakinji Ružici kaže da je na radionicama bilo veoma zabavno.

"Ovo je bio izazovan projekat, ali sam veoma srećna i iznenađena kako je na kraju sve ispalo" kaže Trajković.

Marija Mitić iz Leskovca je takođe podelila da joj je na radionicama bilo divno, i da nije mogla da veruje kada su joj javili da je prošla kasting i da je veoma zahvalna što je imala priliku da učestvuje u sinhronizaciji crtanog filma.

Miloš Bogičević iz Gornjeg Milanovca je objasnio da mu je na radionicama bilo interesantno i veoma dinamično, dok je devojčica Dunja Micić ispričala da je ovo iskustvo za nju bilo kao neki san.

Kreativne radionice "Kako sinhronizovati crtani film" vodili su iskusni glumci i filmski profesionalci Vesna Šašić Paštrović i Marko Marković, zajedno s inženjerom zvuka Miletom Novkovićem.

Projekat Euro Fest for Kids je nastao sa ciljem promocije evropskih filmova za decu i obrazovanja mladih u području filmske animacije i sinhronizacije.

Projekat je podržan od strane programa "Collaborate to Innovate" udruženja Europa Cinemas - MEDIA Kreativna Evropa.