10. maj 2024 16:44

Nenad Pavlović: Snimanje filma Izlet na barži je bilo izazovno

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nenad Pavlović: Snimanje filma Izlet na barži je bilo izazovno

Foto: shutterstock.com/Grusho Anna, ilustracija

BEOGRAD - Reditelj Nenad Pavlović završiće 12. maja snimanje filma "Izlet", po istoimenom romanu slikara, pisca i reditelja Miće Popovića, a premijera se očekuje 2025. godne, najavila je danas autorska ekipa.

Novinarima koji su danas obišli snimanje u jednoj staroj kući u Zemunu, Pavlović je rekao da je "Izlet" posveta filmovima Popovića (1923-1996) i njegovog oca reditelja Živojina Pavlovića (1933-1998), kao i Crnom talasu jugoslovenske kinematografije i slikarskom pravcu medijali.

Pavlović je rekao da je snimanje bilo vrlo izazovno, jer su većinom radili na rečnoj teretnoj barži, ali i na ostrvskom peščanom sprudu.

"To je pre svega umetnički, art haus film, koji je drama po prirodi, a može da se nazove i 'roud muvi' (road movie), s obzirom da se dešava na putu. Glavni junak je u potrazi za samim sobom, za smislom umetnosti i života", naveo je Pavlović.

Uradivši scenario sa slikarovim sinom Jovanom Popovićem, Pavlović je rekao da su posle prvog čitanja odlučili da film bude snimljen u crno-beloj tehnici.

"Samim tim što se posvećuje Popoviću, Žiki i crnom talasu, nekako je bilo sasvim prirodno", istakao je Pavlović.

Mladi glumac Stefan Vukić igra glavnog junaka Tomu, koji se

odmeće se iz grada, ploveći rečnim šlepom upoznaje galeriju živopisnih likova, a na pustom ostrvu stvara svoja dela od prirodnih materijala.

Vukić je rekao novinarima da je njegov junak "mlad čovek zatečen životom, koji ga promorava da sazri - sad".

"Put niz reku je metafora za odlazak na put ka sebi. Na tom putu pokušava da pronađe pravog, autentičnog sebe, sa svim granicama. Na putu srećemo različite karaktere i zabavni su, jer svi pokušavaju naći sebe, i onda su autentični ", ocenio je Vukić.

Priznavši da mu uloga Tome leži, Vukić se zahvalio Pavloviću što ga je izabrao nakon susreta na brojnim kastinzima, "što mu je pomoglo da se opredeli".

"Stefana poznajem dosta dugo. Pošto sam radio kastinge znam kakav je kapacitet i talenat. Mislim da će tek ovde pokazati svoj puni sjaj", dodao je Pavlović.

Snimanje filma po Popovićevom romanu iz 1957. godine počelo je u aprilu na Dunavu kod Novog Sada, a producent Nebojša Đukelić je istakao da je od 26 snimajućih snimanje 16 bilo na barži, dodavši da je rad na "vodi uvek izazov".

Đukelić je otkrio da je već počela gruba montaža, da će taj posao trajati narednih meseci i nastojaće da premijera "Izleta" bude na nekom od većih festivala naredne godine.

U filmu igraju i Jovo Maksić, Nenad Heraković, Radoslav Milenković, Denis Murić, Radoje Čupić, Milena Pavlović, Milena Radulović, Milica Trifunović, Marija Opsenica, Elizabeta Đorevska i drugi.

Glumica Pavlović igra poštarku koja ide niz Dunav u potrazi za boljim životom, a navela je da je "Izlet" "crno beli film kao crni talas, sniman na šlepu koja je oličenje života na margini".

"U Živojinovim filmovima se uvek izdvaja jedan lik u odnosu na masu. To je poređenje sa ovim filmom", ocenila je Pavlović.

Prema njenim rečima, duga priprema i rad na prvom filmu "Trag divljači" (2022), po romanima njegovog oca Živojina, omogućilo je mlađem Pavloviću da brže kao reditelj uđe spreman u snimanje "Izleta".

Podsetivši da je glavni junak "Izleta" slikar, što je bio Popović i dok je njen otac Živojin završio slikarstvo, Pavlović je istakla i da su njen brat i mlađi Popović radeći na scenariju imali "zajednički jezik i cilj".

Nakon nekoliko koprodukcija, među kojima je dokumentarni film "Nebeska tema: Priča o Vladi Divljanu“ (2019), "Izlet" je prvo ostvarenje koje samostalno producira filmska kuća Digimedija, producenta Predraga Popovića.