19. jun 2024 22:18

Film "Nepoželjni" otvorio Festival francuskog filma u Beogradu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Film "Nepoželjni" otvorio Festival francuskog filma u Beogradu

Foto: TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ

BEOGRAD - Film francuskog reditelja Ladža Lija „Nepoželjni“ otvorio je Festival francuskog filma u Beogradu.

Projekciji i otvaranju šestog izdanja festivala prisustvovao je francuski glumac Aleksis Maneti koji je već poznat srpskoj publici po ulozi u filmskom ostvarenju „Čuvari formule“.

"Srećan sam što sam ovde povodom filmskog festivala prvi put da pokažem i ovaj film. Ovde sam snimio film "Čuvari formule" koji je dobio odlične kritike u Francuskoj i večeras će biti prikazan film od Ladža Lija i nadam se da će se ljudima dopasti i ovaj film", rekao je francuski glumac za Tanjug.

Francuski reditelj Ladž Li stekao je međunarodnu slavu dugometražnim igranim filmom "Jadnici" (2019), a prisustvovao je i večeras otvaranju festivala na Kosančićevom vencu u Beogradu.

Tokom festivala biće prikazano još osam ostvarenja najnovije francuske kinematografije "Druga runda" Albera Dipontela, "Drugi čin" Kentana Dipijea, "Samo nas dvoje" Valeri Donzeli, "Povratak" Katrin Korsini, "Kiselina" Žista Filipa, "Van sezone" Stefana Brizea, "Gospodin Blejk" Žila Legardinija i "Slučaj Goldman" Sedrika Kana.

U okviru OFF Programa - Ciklusa sporta na filmu, u okviru susreta Olimpijskim igrama, organizovana je projekcija tri filma.

Festival francuskog filma biće održan u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Zrenjaninu i prikazaće i nekoliko filmova sa ovogodišnjeg Kanskog festivala.

Sve projekcije na otvorenom počinju u 21 čas, projekcije u Novom Sadu i Nišu počinju u 19 časova, dok će filmovi koji su na programu Mts Dvorani biti prikazani u 17 časova.

Ulaz na projekcije u Beogradu je slobodan, besplatne ulaznice za projekcije u Mts Dvorani se preuzimaju 15 minuta pre početka projekcije.

Organizatori Festivala francuskog filma su Francuski institut u Srbiji, MegaCom Film i Mts Dvorana.

Festival će trajati do 23. juna.