1. jul 2024 21:54

Otvoren 52. filmski festival u Sopotu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Otvoren 52. filmski festival u Sopotu

Foto: TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ

SOPOT - Filmski festival u Sopotu otvoren je večeras tradicionalnim defileom fijakera sa filmskim ekipama, uručenjem počasnih nagrada "Statuete slobode" kolektivima Filmskih novosti i Jugoslovenskoj kinoteci, kao i snimatelju Predragu Pegi Popoviću, i prikazivanjem filma "Ruski konzul".

Brojni građani Sopota okupili su se ispred Centra za kulturu Sopot da pozdrave dolazak fijakerima članova ekipa čiji filmovi učestvuju na 52. "Sofestu", među kojima su bili reditelj "Ruskog konzula" Miroslav Lekić i glumica Paulina Manov, kao i autor filma "Jorgovani" Siniša Cvetić.

Tu je bio i Husein Alijević Husa, koji u filmu "Nedelja" tumači folk pevača Džeja Ramadanovskog, potom je na svečanosti otvaranja održao koncert Džejovih i drugih domaćih pop i folk hitova, a nastupilo je i Kulturno-umetničko društvo "Kosmaj" sa nizom narodnih plesova.

U defileu su učestvovali i članovi žirija koji čine glumica Tanja Bošković, reditelj Predrag Velinović i filmski kritičar Miroljub Stojanović koji će, pored žirija publike, odlučivati o festivalskim nagradama koje će biti uručene 6. jula na zatvaranju "Sofesta".

Festivalsko priznanje za životno delo i izuzetan doprinos filmskoj umetnosti uručeno je snimatelju i pedagogu Predragu Pegi Popoviću, koji je primajući "Statuetu slobode" istakao da je to za filmove koje je radio na traci, u vreme kada su snimana remek dela naše filmske umetnosti.

"Vi koji volite film i koji se bavite filmom, ovaj festival ima posebno mesto toplinom i dušom koje daje, i prepoznaje se kod svih ljudi", poručio je direktor Filmskih novosti Vladimir Tomčić, dok je u ime Jugoslovenske kinotekle "Statuetu slobode" primio pomoćnik direktora Božidar Marjanović.

Proglašavajući "Softest" otvorenim, predsednik festivalskog Odbora Živorad Milosavljević je rekao da će posetioci videti "filmove za sve generacije", dok "posebno priznanje pripada publici koja je ukras smotre" u Sopotu.

Svečanost otvaranja festivala, čiji je slogan "Crno, sivo u koloru", krunisao je tradicionalni vatromet iznad Centra za kulturu Sopot.

Kako je najavljeno, na 52. "Sofestu" biće prikazan 31 film, od kojih 24 u takmičarskom programu, a među njima je premijera filma Nikole Lorencina "Drava se ne predaje", u produkciji Zastava filma, dok je najavljeno i prikazivanje filmova za najmlađe, kao i tri počasne projekcije dokumentarnih filmova.

U okviru festivala biće prikazani i filmovi "Lost Country" reditelja Vladimira Perišića, "Radnička klasa ide u pakao" Mladena Đorđevića, "Za danas toliko" Marka Đorđevića, "Što se bore misli moje" Milorada Milinkovića, "Ekskurzija" Une Gunjak i drugi.

Pre svečanog početka festivala, u Centru za kulturu otvorena je izložba slika Ratomira Pantića Zviškog iz Sopota, kao i zanimljivih eksponata Filmskih novosti i Kinoteke.