22. jun 2024 09:38

U amfitetru ispred Muzeja Jugoslavije sinoć počeo književni festival "Krokodil"

Izvor: TANJUG

podeli vest

U amfitetru ispred Muzeja Jugoslavije sinoć počeo književni festival "Krokodil"

Foto: Shutterstock.com/EQRoy, ilustracija

BEOGRAD - Regionalni književni festival "Krokodil" počeo je sinoć programom u kome su učestvovali pisci Nađa Petrović, Marko Tomaš, Matijas Enar i drugi, u amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije.

U okviru 16. "Krokodila", čiji je slogan naziv pesme Rolingstonsa (Rolling Stones) "Daj mi sklonište" (Gimme Shelter), prva je gostovala Petrović, koja je rekla da joj drago što su mladi pisci počeli dobijati podršku i da joj je zato čast što sa njom počinje festival.

U razgovoru sa voditeljkom programa Mimom Simić, Petrović je ocenila da je "bitno da starije generacije poguraju mlađe".

Sa završenom dramaturgijom na Fakultetu dramskih umetnosti, Petrović je rekla da joj je drago što je dosta ljudi, koji žele da pišu, shvatilo da mogu da to čine preko dramaturgije,koja će im pomoći da steknu radne navike i počnu sa pisanjem proze.

Prvi roman "Meduze žive zauvek (dok ih ne uhvate)", Petrović je napisala tako što je radila dramu za ispit na fakultetu, i priznala je da joj je je taj rad pomogao da tu pročisti stvari koje će kasnije ući u knjigu.

Petrović je rekla da je presrećna što je roman bio uži izbor za NIN i sada je u konkurenciji za nagradu "Vladan Desnica", mada je priznala da joj je nakon tri i po godine rada bilo fascinatno kada se pojavila knjiga, i to što je uzela svoj primerak "samo po sebi je bilo dovoljno".

Na pitanje voditelja programa Daška Milinović kako sebe određuje, sledeći gost Tomaš je rekao da to ne voli činiti, ali da se vodi "kao hrvatski" autor, dok je na pitanje koliko mu stalni život u pokretu pomaže u pisanju, duhovito odgovorio da "nije jednostavno, ali je zato komplikovano".

Tomaš je rekao da je pozorišnu dramu "Noć sa Aleksom" napisao jer je "bilo bitno da se setimo da je 100 godine prošlo od smrti Alekse Šantića" (1868-1924).

Upitan da li je grad njegovog detinjstva i Šantića Mostar i dalje podeljen, Tomaš je bio toplo pozdravljen aplauzima za odgovor: "Meni nikad nije bio podeljen. Ne sudelujem u podelama. Sudelujem u jedinstvu i bratstvu".

Pored pesama, Tomaš je objavio i drugi roman "Knjiga za Maju", a navevši da je "pisanje zanat, i to je to", najavio je da će "ići i u pisanje scenarija za (televizijsku) seriju".

Francuski pisac Enar (Mathias Enard) se prisetio da je kao tinejdžer bio toliko depresivan da je proveo deset meseci u sobi, dok nije pročitao jednu pesmu o vozu i Transibirskoj železnici, pa je potom sanjao da putuje svetom.

"Dolazim iz malog grada u zapadnoj Francuskoj gde je sve tako tiho da je jedino što želiš da odeš", nasmejao se Enar tokom razgovora sa Milinovićem.

Pisac brojnih romana, među kojima su "Kompas" (2015) i poslednji

"Godišnja gozba grobarskog bratstva" (2020), je primetio da smo "svi smo ponekad stranci", a tokom gostovanja na "Krokodilu" je pročitao nekoliko odlomaka iz svojih dela na francuskom jeziku.

"Književnost je gledanje na stvari na drugačiji način", rekao je između ostalog Enar.

Prve večeri festivala učestvovali su, između ostalih, i rok fotograf Brajan Rašić, a mini koncert je održala Duda Buržujka.

"Krokodil" traje do 23. juna, a među učesnicima programa ispred Muzeja Jugoslavije su Arnon Grunberg iz Holandije, iračko-finski autor Hasan Blasim, književnik i prevodilac iz Ukrajine Andrij Ljubka i brojni drugi.