24. jun 2024 13:41

Geopoetika objavila knjigu eseja Boba Dilana "Filozofija moderne pesme"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Geopoetika objavila knjigu eseja Boba Dilana "Filozofija moderne pesme"

Foto: Shutterstock.com/Christian Bertrand, arhiva

BEOGRAD  - Geopoetika je objavila knjigu eseja nobelovca Boba Dilana "Filozofija moderne pesme", u prevodu Zorana Paunovića, a u okviru svoje edicije "Notni spisi" saopštili su iz Geopoetike.

Bogato ilustrovana knjiga Filozofija moderne pesme sadrži 66 veoma subjektivnih eseja o pesmama neobično dragim Dilanu.

Uprkos pomalo obmanjujućem naslovu, Filozofija moderne pesme nije nikakva filozofska rasprava o umetnosti i song-rajterskom zanatu.

Pesme o kojima Dilan piše kreću se u veoma širokom rasponu- od rokenrol klasika, preko revolucionarnih himni, do potpunih opskuriteta.

Pored Dilanovog neverovatnog muzičkog znanja, u ovoj knjizi najviše dolazi do izražaja njegova nepogrešiva sposobnost da precizno odredi šta pesmu ili izvođača izdvaja u moru savremenika.

"Među izvođačima koji su se našli u Dilanovom izboru su i naizgled nespojivo različiti interpretatori kao što su Džudi Garland i grupa The Clash, Bing Krozbi i Elvis Kostelo, Domeniko Modunjo i The Allman Brothers Band – dok s druge strane nema ni Beatlesa, ni Stonesa, ni mnogih drugih koji podrazumevano predstavljaju "obaveznu lektiru". Za Dilana, međutim, ništa nije nespojivo i ništa nije obavezno – što vrlo jasno pokazuju i tekstovi posvećeni odabranim pesmama, svakoj po jedan. Bob Dilan je i u svojim esejima lucidan, nepredvidljiv i potpuno jedinstven autor" napisao je prevodilac Zoran Panović.