9. jul 2024 19:28

Ljubivoje Ršumović: Knjiga Nacionalistička geografija je pitka i poučna

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ljubivoje Ršumović: Knjiga Nacionalistička geografija je pitka i poučna

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD  - Zbirka satiričnih putopisa "Nacionalistička geografija“ Dragutina Minića Karla je pitka, nenametljiva i poučna knjiga, ocenio je večeras pisac Ljubivoje Ršumović.

Na promociji knjige u knjižari "Delfi", u Studentskom kulturnom centru, Ršumović je primetio da je Minić "maksimalno priče skockao", nakon što je obišao svet, "da bi nas zabavio i podučio".

"Nacionalistička geografija" donosi priče poput "Filipini: Kosovo na Mindanau", "Egipat: Kuće cveća u Gizi" i "Italija: Trst je njihov", a Ršumović je primetio da Minić "humorne varnice sipa po celoj knjizi".

Minić je rekao da mu je "Nacionalistička geografija" prva knjiga satiričnih putopisa, a nada se da će ih biti još, mada je primetio da je danas teže putovati svetom nego ranije, ponajviše iz bezbednosnih razloga.

Upitan zašto je knjigu nazvao "Nacionalistička geografija", Minić je rekao da je to "kako jedan Srbin vidi svet i šta je doživeo tamo".

Knjigu u izdanju Lagune ilustrovao je Špiro Radulović, a Minić je primetio da je ilustracije pravio "kao da je bio na tim putovanjima".

Radulović je rekao da sa Minićem druguje decenijama i ilustrovao je brojne njegove knjige, a priče u "Nacionalističkoj geografiji" je čitao sa zadovoljstvom i bile su inspirativne.

Satiričar Aleksandar Čotrić je rekao da ga Minić u svojim knjigama iznenađuje svežinom i beskrajnom duhovitošću, a njegove šarmantne rečenice bivaju višeslojne i višeznačne.

Napomenuvši da je "Karlo glavni junak knjige, koji nam daje viđenje zemalja koje je obišao iz nekog svog neobičnog ugla", Čotrić je rekao da u "Nacionalističkoj geografiji" ima novinarstva, geografije i istorije, i da je knjiga "vrlo kompleksna, iako je lako pisana".

Ocenivši da u "Nacionalističkoj geografiji" "nisu klasični putopisi već specifični utisci čoveka koji ume da putuje", urednica izdanja Dubravka Dragović Šehović je rekla da je Minić "neverovatnog duha, zna da na pravi način predstavi određene zemlje".

"To je pogled Srbina, narodskog čoveka koji putuje i vidi različite stvari. Na mnogim mestima sreće naše ljudi i uvek od toga napravi neku vrstu anegdote", napomenula je Dragović Šehović.

Prema njenim rečima, naslovi svakog poglavlja su "neizmerno duhoviti, a Minić se potrudio da svaku od zemalja uporedi sa nama - uvek postoje fine paralele, sličnosti ili razlike".

Dragović Šehović je dodala da je Minićev način pripovedenja lak, vedar i optimističan, "iako često govori o stvarima koje nisu savršene, kao što su ratovi i sukob, ali to ne osetimo kroz gorčinu".

"Ilustracije su dale specifičan šmek. Svaki putopis ima svoju ilustraciju i na svakoj od njih se nalazi putopisac", otkrila je Dragović Šehović. Na promociji je odlomke iz knjige čitao glumac Milan Caci Mihailović.