28. maj 2024 21:32

U ruševinama Pompeje otkriveni dečiji crteži gladijatora

Izvor: TANJUG

podeli vest

U ruševinama Pompeje otkriveni dečiji crteži gladijatora

Foto: Italian Culture Ministry via AP, HO/

NAPULJ  - U ruševinama Pompeje otkriveni su crteži gladijatora za koje se veruje da su ih napravila deca inspirisana bitkama u amfiteatru u ovom starom rimskom gradu.

Naslikani ugljem, ovi crteži su pronađeni tokom iskopavanja na I’Insula dei Kasti Amanti, grupi kuća u arheološkom parku Pompeja, koji je danas otvoren za javnost, prenosi Gardijan.

Ostali crteži, pronađeni na dugom zidu, uključuju obris tri male ruke, dve figure koje se igraju loptom, scenu lova životinje koja izgleda kao vepar i scenu koja prikazuje dva boksera kako leže na zemlji.

Gabrijel Zuhtrigel, direktor arheološkog parka u Pompeji, rekao je da je crteže verovatno uradilo nekoliko dece koja su se igrala u dvorištu pre nego što je grad uništen erupcijom Vezuva 79. godine nove ere.

''Zajedno sa psiholozima sa napuljskog univerziteta Federiko II, došli smo do zaključka da su crteži gladijatora i lovaca napravljeni na osnovu direktnog viđenja, a ne slikovnih modela. Verovatno su bili svedoci bitaka u amfiteatru i tako došli u kontakt sa ekstremnim oblikom spektakla nasilja”, rekao je direktor.

Arheolozi su otkrili i ostatke dve žrtve erupcije, koje su pronađene pored vrata u ''Kući slikara na radu'', nazvane tako jer se veruje da je u toku bilo farbanje kuće kada se desila erupcija.

Sala za bankete sa dobro očuvaniim freskama, koje prikazuju likove inspirisane Trojanskim ratom, uključujući upoznavanje Jelene Trojanske i Parisa, otkrivena je tokom iskopavanja u aprilu.

Ostala otkrića tokom prošle godine uključuju kuću u kojoj se nalazi skučena pekara u kojoj se veruje da su porobljeni ljudi bili zatvoreni da proizvode hleb.

Ruševine su otkrivene u 16. veku, a prva iskopavanja su počela 1748, a Pompeja je drugo najposećenije arheološko nalazište na svetu.