29. jun 2024 16:33

Plovidbom po Savi i Dunavu najavljena manifestacija Evropskog paviljona

Izvor: TANJUG

podeli vest

Plovidbom po Savi i Dunavu najavljena manifestacija Evropskog paviljona

Foto: TANJUG/JOVANA KULAŠEVIĆ

BEOGRAD  - Kustosi kao članovi umetničke posade, digli su sidro na brodu "Kej 2" i tako najavili internacionalnu manifestaciju "Evropski paviljon 2024: Liquid Becomings" ploveći po ušću Save u Dunav u Beogradu.

Kako su objasnili, putujući paviljon u obliku četiri broda koji plove po četiri evropske reke, po Dunavu, Rajni, Visli i Teži, pokrenula je 2020. godine Evropska kulturna fondacija i prvi put se održava kao javni događaj.

"Ovo je prvi događaj u nizu koji će se dešavati do kraja godine, a ideja nam je bila da zajedno sa gostima prođemo kroz život na reci u Beogradu. Takođe da predstavimo umetnike i umetnice koji će učestvovati u projektu i nekim rezidencijama koje će se dešavati na četiri različite evropske reke. Reke, život na rekama i oko reke, njihova fluidost, tokovi i putanje jesu u fokusu ovog kompleksnog projetka”, istakao je jedan od kustosa Evropskog paviljona Siniša Ilić.

Tokom uvodne manifestacije izabrano je skoro 30 umetnika, muzičara, fotografa, kustosa i umetničkih istraživača koji će ploviti tokom narednih meseci kroz evropske gradove kao što su Varšava, Krakov, Roterdam, Toledo i druge.

“Na svakom od četiri broda biće ekipa od pet umetnika, dva kustosa i kapetan. Svako do njih imaće priliku da istraži nešto novo, da eksperimentiše, da sretne ljude koji žive oko reka i da komuniciraju sa njima. Da upoznaju nove ljude, nove umetnike na brodu i tako otkriju sebe u svojoj umetničkoj praksi”, objasnila je kustoskinja poreklom iz Rusije Olga Uzikaeva.

Na brodu su prezentovana četiri "Jedra" koja će biti postavljena na svaku plovidbenu rutu, a potom je umetnica Marija Balubdžić premijerno izvela pesmu "Motility".

Kustosi manifestacije su Bojan Đorđev, Siniša Ilić, Dragana Jovović, Anet Mes (Annette Mess) i Naomi Rasel (Russell), Laura Kalauz, Maria Magdalena Kozlovska (Kozłowska), Alfredo Martins, Olga Uzikaeva, Agnješka (Agnieszka) Brzezanska i Eva Ciepielevska (Ewa Ciepielewska).

"Liquid Becomings" predstavlja saradnju međunarodnih organizacija koje predvodi holandski Stichting Passaros i njihova mreža espaço agora now, Teatro Meia Volta, MS Fusion, Udruženi umetnički rad, FLOW.

Podržali su je i Fondacija Calouste Gulbenkian, Dgartes, Ambasada Kraljevine Holandije u Beogradu, Quinta Alegre i Resonance FM.

Kraj manifestacije, početkom novembra, obeležiće konačan susret u Lisabonu gde će umetnici podeliti šta su doživeli u tokom ovog putovanja.