5. septembar 2024 16:55

Bend "Incognito" 5. i 6. oktobra otvara "Musicology Sessions"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Bend "Incognito" 5. i 6. oktobra otvara "Musicology Sessions"

Foto: Shutterstock.com/nadia_acosta, ilustracija

BEOGRAD  - Novi sezonu koncertnog serijala "Musicology Sessions" otvoriće nastup britanskog esid džez benda "Incognito" 5. i 6. oktobra u klubu "BitefArtCafe", saopštili su danas iz Bitefa.

Kako je navedeno, ovaj festival već deset godina dovodi najvirtuoznije svetski priznate muzičare, a prepoznatljiv je od strane poštovalaca džeza, fanka, bluza, soula.

Incognito je stalno promenljiv kolektiv muzičara, što rezultira dinamičnim muzičkim entitetom koji obuhvata širok spektar stilova i kultura.

Prepoznatljivi su po numerama kao što su "Always There", "Don’t You Worry ‘Bout A Thing".

"Oni donose naelektrisanu atmosferu i muzičko majstorstvo kao savršenu koncertnu proslavu više od 40 godina stvaranja. Na repertoaru je njima specifična mešavina soula, džeza i fanka, fuzija sa pesmama koje obuhvataju njihove klasične rane numere, instrumentali, kao i odabrani

kaveri. Donose inovativni zvuk nove generacije londonskog soula, neo soula i jazza.", istaknuto je o bendu.

Prvi album koji su izdali je "Jazz Funk", a nakon 44 godine izdali su i svoj 19. allbum "Into You".

O dugovečnosti i uspehu benda Blui je rekao da imaju svoj zvuk i ne prate tuđi ritam.

"Ljudi vole kontrast u ovom bendu, on drži ljude zainteresovanim za putovanje bilo uživo ili na albumu. Incognito nikada nije bio bend koji pokušava da zaslepi blistavošću i tehničkom veštinom, mi gruvamo da bi vas naterali da se pokrenete i koristimo veličanstvene melodije da ispričamo naše priče", rekao je Blui.

Njujorški džez pevač Hose Džejms nastupiće sa svojim bendom 17. i 18. oktobra i predstaviti svoje 12. studijsko izdanje "1978".

On kombinuje džez, soul, drum en bas i spoken vord dok navodi svoje glavne uticaje kao što su Džon Koltrejn, Marvin Gej i Bili Holidej.

Na albumu "1978" radio je pet godina i istakao je da je to njegovo "najautobiografskije" delo do sad.

"Svaka publika donosi nešto posebno, ali publika u Beogradu je magična. Oni zaista pokazuju ljubav na moćan način. Iskreno, moji fanovi su najbolji i uvek mi pružaju ljubav i podršku", rekao je Džejms o nastupu u Beogradu.

Svetski poznati muzičari Bili Lorens i Mihael Lig nastupiće 3. novembra i koncertom obeležiti prvi zejednički nastup u Beogradu.

Lig je tri puta posetio Beograd, dva puta sa svojim bendom Snarky Puppy i jednom sa Bokante-om.

Sa Lorensom, predstaviće novi projekat koji istražuje intimnost i dubinu akustičnih instrumenata, suprotno od energičnog zvuka.

Album "Where You Wish You Were", njihov prvi duo album, deluje u isto vreme kao logičan razvoj događaja, ali i iznenađenje.

Lig je poznat kao bas gitarista inspirisan džezom i gruvom, na albumu svira niz žičanih instrumenata bez pragova mediteranskog i orijentalnog porekla, pre svega oud, ali i posebnu konstruisanu akustičnu i električnu gitaru i zapadno-afričku liru, ngoni.

Lorens u svojim projektima često kombinuje klavir i različite sint zvukove, orkestarske aranžmane i digitalne zvučne pejzaže, ovde se u potpunosti fokusira na mogućnosti akustičnog klavira, koji je ‘pripremljen’ dodatnim filcom kako bi se prigušile žice.

"Zaista nije bilo misije u smislu komponovanja ili izvođenja unutar žanrova. Bil i ja smo jednostavno pisali muziku koja nas je zaintrigirala i osećala se iskrenom, bez mnogo obzira kako bi se to nazvalo. Naravno, to je pod uticajem muzike koju volimo i koju konzumiramo, ali nismo pokušavali da se osvrnemo na bilo šta posebno, samo otkrivamo nove stvari u duo formatu", rekao je Lig.

Japanska senzacija predvođena Shuya Okinom i Vanessom Freeman "Kyoto jazz massive" nastupiće 29. novembra.

Ovim nastupom obeležiće 30. rođendan sa potpuno novom postavom.

Albumom "On the sun" - "Kyoto jazz massive" obeležiće međunarodno priznanje, pošto su i kritičari i publika pohvalili njihov inovativni krosover stil, mešajući elektro, džez, haus, fank i brejk ritmove.

Sviramo mnogo različitih vrsta muzike, kao što su džez, soul, bugi, brazilska, latino, haus, hip hop i tako dalje, teško je navesti samo jednu, želimo da je nazovemo "kvalitetnom muzikom", ali "džez/krosover muzika" je najprimenljivije", rekao je Shuya Okino.

Musicology Sessions je i ove godine mesto okupljanja velikih imena muzičke inostrane scene.