10. maj 2023 12:21

Festival "Ring Ring" biće održan od 17. do 21. maja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Festival "Ring Ring" biće održan od 17. do 21. maja

Foto: Shutterstock.com/Gino Santa Maria, ilustracija

BEOGRAD - Međunarodni festival nove muzike "Ring Ring" biće održan od 17. do 21. maja u Jevrejskom kulturnom centru "Oneg Šabat" i Studiju 6 Radio Beograda, saopštila je danas direkcija te manifestacije.

U susret jubileju - 30 godina postojanja, program 27. "Ring Ring" festivala obuhvatiće devet koncerata domaćih i stranih muzičara, odnosno svoje nastupe najavili su umetnici iz Nemačke, Japana, Danske, Slovenije, SAD, Irana, Hrvatske, Švedske, Holandije, Austrije, Srbije i Francuske.

U selekciji programa su neki od veterana evropske i svetske scene, eksperimentalne, fri-džez, avangardne akustične, elektronske i akustično-elektronske muzike, poput Otoma Jošihidea i Tomasa Lena, koji su već nastupali na festivalu "Ring Ring" u okviru drugih sastava i projekata.

Festival će ugostiti i muzičare mlađe generacije, koji tek razvijaju karijeru ili se pojavljuju u nekim novim projektima kao što su sastavi: TiTiTi, /kry, IRK Performing Reflection, ili Jesper Nordberg Trio.

Mladim generacijama pripada i muzičar Kris Piciokos, koji će nastupiti sa sa tri decenije starijim Otomom Johišidijeom.

Od domaćih imena festival će predstaviti srpski sastav "Muzika iz unutrašnjosti", koji je u poslednje dve godine svoj umetnički izraz usavršavao uživo redovnim nastupima u poznatom beogradskom klubu "Ciglana".

Četvrti put na festival stiže srpska pijanistkinja Marina Džukljev, sve više priznata na međunarodnoj sceni, sada u saradnji sa slovenačkim triom "TiTiTi".

Na repertoaru je 20. maja i koncert Tomasa Lena i Markusa Šmiklera, analogno-digitalnog elektronskog dua koji je aktivan od prvog susreta, 1998. godine.

Muzička saradnja koja će obeležiti ovogodišnji program festivala predstavlja spoj eksperimentalnog rok benda "PoiL" i umetnice Đunko Ueda, poznate interpretatorke japanske srednjovekovne epike uz instrument satsuma biva, te budističke vokalne tradicije šomjo.

Samim tim, taj francusko-japanski projekat "PoiL Ueda" je početkom marta realizovao istoimeni album, održava koncerte širom sveta i privlači sve veću pažnju publike.

Festival organizuju Udruženje "Ring Ring" i Muzički informativni centar Srbije.