20. jun 2023 14:48

"Ravanelius" od 1. do 8. jula u Ćupriji: Specijalni gost Nemanja Radulović

Izvor: TANJUG

podeli vest

"Ravanelius" od 1. do 8. jula u Ćupriji: Specijalni gost Nemanja Radulović

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - Festival muzičke izuzetnosti "Ravanelius" u svom četvrtom izdanju biće održan od 1. do 8. jula u Ćupriji, a otvoriće ga nastup violiniste Nemanje Radulovića i orkestra "Double Sens", najavila je danas direkcija manifestacije u susretu sa medijima u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu.

Više o samom festivalu klasične muzike, programu i sadržaju, govorili su - Stefan Stamenković, direktor Ustanove kulture Ćuprija i "Ravaneliusa", dr um. Dragan Đorđević Suzuki, profesor na FMU i umetnički direktor, Danijela Jović, direktorka Škole za muzičke talente, kao i Ognjen Popović, klarinetista, učesnik na Ravaneliusu.

Proslavljeni violinista Nemanja Radulović i orkestar "Double Sens" promovisaće svoj novi album "Roots" (Koreni) objavljen na jesen 2022. godine.

"Imamo veliku privilegiju i čast da nam Nemanja otvori ovogodišnji festival, tako da imamo sreću da je i Ćuprija deo njegove balkanske turneje", istakao je umetnički direktor festivala Dragan Đorđević Suzuki.

Osim na festivalu "Ravanelius", Nemanja Radulović će sa svojim ansamblom veoma često imati koncerte u narednom periodu, prvo ga čeka premijerni nastup na Arsenal festu u Kragujevcu krajem juna, onda će imati celovečernji koncert na Stadionu Tašmajdan 3. jula, a čeka ga i prvi put gostovanje na trećem izdanju Banja Luka festa na Tvrdjavi Kastel (od 5. do 8. jula).

Promocija novog albuma "Koreni" biće u sklopu programa na Ravanelius festivalu, a umetnički direktor je najavio i druge značajne umetnike koji će se predstaviti publici tokom osam dana.

Jedna od njih je frulašica Neda Nikolić, koja šireći zvuk frule i srpske i balkanske tradicije, predaje na Irskoj akademiji, gde uči studente balkanskim melodijama. Upravo u toj instituciji je i sama završila Master studije.

Učestvovala je na mnogim manifestacijama i festivalima i svirala na najvećim domaćim i svetskim scenama, a dobitnik je i brojnih nagrada na republičkim i međunarodnim takmičenjima.

Ostvarila je takodje mnoge saradnje sa velikim imenima srpske muzičke scene, a nedavno je obeležen i prvi jubilej 10 godina postojanja na sceni. ​

Sa muzičarima Nemanjom Nikolićem za klavirom i Aleksandrom Petrovićem na kontrabasu, osnovala je Neda Nikolić trio, koji će ove godine na Ravaneliusu predstaviti najlepše kompozicije balkanske tradicionalne muzike.

Koncerti će se održavati na otvorenoj sceni Škole za muzičke talente i pozornici Moravskog parka, kao i u sali Osnovne muzičke škole "Dušan Skovran", a ulaz je svuda - besplatan.

Klarinetista Ognjen Popović predstavio je svoj program na ovom festivalu, gde će kao solista nastupati na zatvaranju 8. jula sa Makedonskim kamernim orkestrom “Profundis” uz dirigenticu Đurđicu Dašić.

U pitanju je njegova autorska kompozicija "Three Summer Days", koje će izvoditi sa orkestrom, a samo delo je opisao kao triptih, iz tri stava, kao kombinacija primenjene filmske muzike koju veoma voli, sa elementima džeza.

Popović se prisetio svog prvog gostovanja u Ćupriji kao solista pre više od 30 godina, kada su pripremali "Koncert za klarinet" Volfganga Amadeusa Mocarta, sa orkestrom Škole za muzičke talente, za festival BEMUS 1991. godine.

Stefan Stamenković, direktor Ustanove kulture Ćuprija i "Ravaneliusa", podsetio je da iako mali grad, Ćuprija ima dugu tradiciju kulture, posebno u pogledu muzike.

On je istakao da je ovaj grad ponosan na dve obrazovne ustanove koje obeležavaju jubileje – Škola za muzičke talente slavi 50 godina postojanja, a OMŠ "Dušan Skovran" čak 70 godina od osnivanja.

Stamenković se osvrnuo na prethodne tri godine održavanja Ravaneliusa, gde je na ovom festivalu nastupilo više od 150 vrhunskih izvođača klasične muzike iz Srbije i sveta, koje je besplatno pratilo više od 4.000 posetilaca.

Festival je ranije trajao tri, a sada je proširen na čak osam dana, nastupali su violinista Stefan Milenković i Roman Simović, dirigent Srboljub Srba Dinić, sopran Sonja Šarić, i drugi.

Kompozitorka Irena Popović Dragović je rođena u Ćupriji, gde je završila muzičku školu „Dušan Skovran“.

Diplomirala je na Katedri za kompoziciju i orkestraciju Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, a svoje dalje usavršavanje nastavila na Univerzitetu Mocarteum u Salcburgu.

Njene kompozicije se izvode na koncertima širom sveta, a najtraženija je autorka primenjene muzike za pozorište, čak je i režirala kamernu operu “Deca” za Narodno pozorište u Beogradu, prema poemi-romanu “Deca”.

Na ovogodišnjem Ravaneliusu, kompozicije Irene Popović Dragović biće izvedene 3. jula na gala koncertu, u okviru proslave 50 godina Škole za muzičke talente.

Rođen u Ćupriji - Dejan Dačić je sa sedam godina upisao Školu za muzičke talente u svom gradu, a već sa 16 je diplomirao.

Kao dobitnik Stipendije nadvojvode Johana, studirao je violinu na Muzičkoj akademiji u Gracu kod profesora Hristosa Polizoidesa, a 1989. godine postao član Filharmonije iz Graca.

Na ovogodišnji Ravanelius Dačić dolazi kao dirigent na gala koncertu povodom 50 godina Škole za muzičke talente, 3. jula od 21.00h na Otvorenoj sceni te ustanove.

Na programu festivala je i Muzički bioskop, kao i opera za decu “Ivica i Marica”, ali i radionica izrade gudačkih instrumenata profesora Pante Veličkovića, okrugli sto o muzičkoj kritici, i segment gde će najbolji učenici tri muzičke škole iz regiona na koncertu pokazati svoj talenat i virtuoznost.

Danijela Jović, direktorka Škole za muzičke talente, govorila je o toj ustanovi koju su pre 50 godina osnovali violinisti – profesori Lazar Marjanović i Jovan Rakić.

Škola je gudačkog smera gde se uče violina, viola, violončelo i kontrabas, a učenici tokom 10 godina školovanja žive u uslovima smeštaja jednog internata, što je prava retkost na našim prostorima.

U svetu postoje još samo dve škole u tom stilu kao “Centralna muzička škola” u Moskvi i “Škola Jehudi Menjuhin” u Londonu.

Direktorka škole je otrkrila da ustanova ima bogatu koncertnu delatnost, širom Srbije i po inostranstvu, a učenici osvajaju mnoge nagrade i priznanja na medjunarodnim takmičenjima.

Na festivalu Ravanelius ove godine će prvi put učestvovati učenici osnovnih muzičkih škola iz tri grada u Pomoravlju - OMŠ „Dušan Skovran“ iz Ćuprije, OMŠ „Vladimir Đorđević“ iz Jagodine i OMŠ „Milenko Živković“ iz Paraćina, a povod je upravo veliki jubilej – 70 godina od osnivanja OMŠ „Dušan Skovran“.

Mesto i vreme je - Sala OMŠ „Dušan Skovran“ 4. jula u 20.00h.

Učenici koji će nastupiti kao solisti, članovi kamernog sastava i orkestra, učestvovali su na mnogim domaćim i međunarodnim takmičenjima, na kojima su ostvarili izuzetne rezultate.

Iz godine u godinu saradnja između ove tri škole je sve veća i snažnija, te je iz tog prijateljstva nastala i ideja da ovi divni virtuozi učestvuju i na samom festivalu, naveli su iz direkcije.

Organizatori festivala “Ravanelius” su Ustanova kulture Ćuprija i Škola za muzičke talente, uz podršku i pokroviteljstvo Opštine Ćuprija i Ministarstva kulture.