9. avgust 2023 17:43

Miholjski susreti sela u Đurincu: Najbolji srpski gajdaš Edi Tajm

Izvor: TANJUG

podeli vest

Miholjski susreti sela u Đurincu: Najbolji srpski gajdaš Edi Tajm

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO ZA BRIGU O SELU

BEOGRAD - Na nedavno održanim Miholjskim susretima sela u Đurincu kod Svrljiga izabran je najbolji srpski gajdaš, Edi Tajm (35), etno muzikolog iz Sremske Mitrovice, saopštilo je danas Ministarstvo za brigu o selu.

Kako se navodi, tu manifestaciju je utemeljio ministar Milan Krkobabić, zajedno sa pesnikom Ljubivojem Ršumovićem, i ona se održala već treću godinu.

Na takmičenju u Svrljigu, pored domaćih muzičara, takmičili su se i gajdaši iz Severne Makedonije, Bugarske i Grčke, a pobedio je Edi Tajm, mladi profesor muzičkog koji svira i druge tradicionalne instrumente poput frule i kavala.

Za titulu najboljeg gajdaša borile su se i dve devojke: Kalina Nikolova iz Bugarske i Stanislava Đorđević iz Sombora.

Na manifestaciji u Svrljigu bila je organizovana i radionica za decu u pripremi belmuža, promocija starih nošnji i zanata kao i igre za penzionere, gde se u šahu i pikadu nadmetalo oko 50 tročlanih ekipa.

U ime Ministarstva za brigu o selu prisutvovovao je državni sekretar Zoran Dimitrijević i poručio da su „Miholjski susreti sela“ prilika da se ponovo pokažemo kao dobri domaćini, kao tolerantni ljudi koji rado organizuju ovakve manifestacije.

Kako je saopštilo Ministarstvo za brigu o porodici, taj događaj, ali i susrete organizovane prethodnih dana u Medveđi, Sjenici, Zaječaru, Aleksincu i Trsteniku, posetilo je više od 15.000 ljudi.

Osim gostiju iz naše zemlje, programi su privukli i veliki broj turista iz inostranstva, posebno Rumunije i Bugarske.