23. avgust 2024 13:16

Predstava Andreja Nosova "Kratka istorija pljeskavica i druge priče" biće odigrana i u Groningenu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Predstava Andreja Nosova "Kratka istorija pljeskavica i druge priče" biće odigrana i u Groningenu

Foto: Dragana Udovičić

GRONINGEN - Predstava Andreja Nosova "Kratka istorija pljeskavica i druge priče" našla se u programu Festivala izvođačkih umetnosti i društva Noorderzon u holandskom gradu Groningenu, saopštili su organizatori

Beogradska publika imala je priliku tačno pre dve godine da u Hartefakt Kući "proživi" monodramu, "Kratka istorija pljeskavica i druge priče", autorski projekat Andreja Nosova, koji pred publikom dirljivo interpretirao holandski glumac Simon Versnel, inače dugogodišnji član belgijske plesne pozorišne trupe "Peeping Tom".

Sada će priliku imati i holandska publika da je pogleda pet dana za redom u Glavnom programu Festivala Noorderzon od 23. do 27. avgusta.

Andreju Nosovu, pripala je čast i da sinoć zvanično otvori Festival izvođačkih umetnosti i društva Noorderzon, 2024. u Groningenu.

"Kratka istorija pljeskavica i druge priče", na izuzetan način ispreda specifične teme koje se univerzalno uvlače pod kožu. Predstava nas maestralno vodi kroz priče o traumama iz detinjstva, koje se uz najnežnije dodire intimno sukobljavaju. Ovakvi stvaraoci, poput Andreja Nosova , neophodni su za festival" kazala je Raydun Bolk, programska urednica festivala Norderzon, obasnivši razloge zbog kojih je selektovala našu predstavu u Glavni program festivala.

Predstava prati nekoliko priča koje su inspirisane sećanjima jednog dečaka o traumatičnim događajima koji su presudno uticali na njegov doživljaj stvarnosti.

Autor se ovim delom obračunava sa pitanjima krivice, ljubavi, seksualnosti i odnosa sa svetom.

Nastala tokom kovid pandemije, ova predstava je između ostalog i rezultat trogodišnjeg istraživačkog rada autora na temu pamćenja posle smrti sprovedenog u saradnji sa Das Teatrom iz Amsterdama.

"Ne očekujte mnogo, ovo je samo priča o jednom dečaku koji je uspeo da preživi, i da stvori svoje strategije za opstanak. Nekima one nikada neće biti jasne, a nekim su već viđene. ... Ispričao sam ovu priču u jednom dahu, jedne posebne noći kad mi se činilo da je svaki smisao nestao. Onda sam gradio od sećanja, parče po parče slagalicu koja je trebalo da mi pomogne da razumem sebe i svet oko sebe. U ovom tekstu ima mnogo dokumentarnog, ali je sve neka moja unutrašnja fikcija. Važan partner u celoj ovoj stvari je Simon Versnel. Raditi sa ovim čovekom je privilegija. Sva njegova iskustva i svaki njegov korak u ovim procesima u Roterdamu, Amsterdamu, i Beogradu za mene su divni darovi, koje samo takav dobri duh pozorišta može da vam da" rekao je Nosov.

Saradnici na predstavi su dramaturg Đorđe Kosić, scenograf Dejan Todorović, kostimografkinja Selena Orb, kompozitor Draško Adžić, Edit Kaldor kao savetnica i Aleksandra Lozanović producentkinja.