2. septembar 2024 22:29

Selaković: Festival Teatar na raskršću značajan za regionalnu saradnju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Selaković: Festival Teatar na raskršću značajan za regionalnu saradnju

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO KULTURE/SAŠA KOSTIĆ

NIŠ - Ministar kulture Nikola Selaković otvorio je večeras peti Festival drame i pozorišta balkanskog kulturnog prostora "Teatar na raskršću“, festival takmičarskog karaktera, u organizaciji niškog Narodnog pozorišta.

Ministar je poručio da ova manifestacija okuplja umetnike sa prostora gde se kultura i tradicija vekovima prožimaju, međusobno dopunjuju i oplemenjuju.

Selaković je rekao da je prirodno da upravo u gradu koji je od antičkih vremena prepoznatljiv kao izvor i raskršće evropskih i svetskih puteva, kako je rekao, "jačamo regionalnu kulturnu razmenu i slavimo umetnost", saopštilo je Ministarstvo kulture.

"Svesni ogromnog značaja koji ovakve manifestacija imaju na planu regionalne saradnje u pogledu afirmacije pozorišne umetnosti i promocije Srbije kao zemlje kulture, Ministarstvo na čijem sam čelu od početka, pruža podršku Festivalu. Kultura je nesumnjivo najdublja i najfinija spona koja povezuje pojedince i društva. Ona je bila i ostala najbolji most da se produbi uzajamno prepoznavanje i razumevanje i da se kreativnošću afirmiše raznovrsnost", naglasio je Selaković.

Ministar je ukazao na to da je niško Narodno pozorište tokom 137 godina uspelo da opstane uprkos burnoj istoriji i brojnim nedaćama koje su tokom 20. veka zadesile Niš i Srbiju i ukazao da su izgradnjom Male scene, završene i otvorene u martu ove godine u koju je država investirala 1,27 miliona evra, pred ovom ustanovom nove mogućnosti.

"U tom svetlu, u vremenu pred nama, nastavićemo sa ulaganjima u razvoj pozorišta kako bi i Niš, posle Beograda i Novog Sada, dobio i scenu opere. Ovim putem i zajedničkim zalaganjem, kako obnovom velike sale i zgrade pozorišta, tako i ostvarenjem novog kvaliteta i nove sfere umetničkog izražavanja, steći će se uslovi da Narodno pozorište u Nišu postigne status nacionalne ustanove kulture", istakao je Selaković.

Prema njegovim rečima, ova "izuzetna ustanova" će na taj način nastaviti da na najbolji način povezuje klasično i avangardno, tradiciju i novo i da tako bude naša spona sa najvažnijim kulturnim kretanjima našeg doba.

"Pored njenog velikog i prepoznatljivog doprinosa umetnosti i kulturi u celini, to je dodatno važno ako imamo u vidu da je reč o instituciji čiji značaj prevazilazi granice jednog grada, regiona i koja je suštinski deo kulturnog i nacionalnog identiteta", poručio je Selaković.