25. septembar 2024 10:42

Ministar Selaković danas otvara "Dane Srbije u Srpskoj" u Banja Luci

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministar Selaković danas otvara "Dane Srbije u Srpskoj" u Banja Luci

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BANJA LUKA  - Tradicionalnu manifestaciju "Dani Srbije u Republici Srpskoj" danas će otvoriti ministar kulture Republike Srbije Nikola Selaković u Banja Luci, saopštili su iz Ministarstva kulture.

Ministar Selaković i ministarka prosvjete i kulture Željka Stojčić u 19 časova u Narodnom pozorištu Republike Srpske obratiće se na svečanom otvaranju "Dana Srbije u Republici Srpskoj" kada će biti prikazan i dokumentarno-reportažni film "Krunisanje kralja Petra Prvog Karađorđevića".

Uoči otvaranja u Pozorištu, ministar kulture će u 18 časova otvoriti izložbu Istorijskog muzeja Srbije "Vladarske insignije kralja Petra I- kruna, šar, žezlo,kopča za plašt" u galeriji Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske u Banja Luci.

Manifestacija "Dani Srbije u Republici Srpskoj", pod pokriviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije donosi i ove godine bogat program sa 60 aktivnosti 14 ustanova kulture iz Srbije koji će se naći na repertoaru srodnih ustanova u deset gradova i opština širom Republike Srpske.

Publika će tokom manifestacije imati prilike da na različitim scenama uživa u nastupima eminentnih umetnika iz republičkih ustanova kulture -Narodnog pozorišta iz Beograda, nacionalnog ansambla narodnih igara i pesama „Kolo“ i „Venac“, ali i da pogleda izuzetne izložbe Istorijskog, Pirodnjačkog i Etnografskog muzeja iz Beograda.

Tokom manifestacije, Filmske novosti i Muzej Nikole Tesle publici će predstaviti dokumentarne projekcije o značaju srpskih velikana, kao i o bogatoj istoriji srpskih manastira doprinoseći jačanju međusobnih veza i novom pogledu na istorijske činjenice, a projekcije kvalitetnih filmova srpske kinematografije organizovaće Filmski centar Srbije.

Manifestacija "Dani Srbije u Republici Srpskoj" održava se sa ciljem da se kroz bogat sadržaj afirmiše jedinstven kulturni prostor i razvija kulturna saradnja osnaživanjem veza između srpskog naroda sa obe strane Drine što je u skladu i sa Deklaracijom Sverpskog sabora održanog 8. juna ove godine u Beogradu na inicijativu dvojice predsednika, Aleksandra Vučića i Milorada Dodika.