22. septembar 2023 11:44

Završen Forum na temu odgovornosti pozorišta za mlade na festivalu u Subotici

Izvor: TANJUG

podeli vest

Završen Forum na temu odgovornosti pozorišta za mlade na festivalu u Subotici

Foto: Damir Vujkovic

SUBOTICA - Forum za istraživanje pozorišne umetnosti za decu i mlade održan je na temu "Vreme i odgovornost u pozorištu za mlade" u okviru 30. Međunarodnog festivala pozorišta za decu Subotica, saopštili su danas organizatori.

Rukovoditeljka 14. Foruma Marijana Prpa Fink je ocenila da je tokom četiri dana trajanja bio "izuzetna prilika da pozorišni istraživači iz 14 zemalja, iz različitih delova sveta, razmene znanje i iskustvo u pristupu stvaranju pozorišnih sadržaja namenjenih deci i mladima".

Prpa Fink je istakla da je skup, okončan 21. septembra, ustanovio međunarodnu nagradu za izuzetan doprinos na planu naučno-istraživačkog rada o pozorištu za decu i mlade "Oton Tomanić", po utemeljivaču lutkarske umetnosti u Subotici Tomanića, a ovogodišnji dobitnik je Zoran Đerić.

Prema njenim rečima, tema foruma je bila proizvod zajedničkog rada učesnika 13. Foruma, gde se nametnula potreba da naglase "važnost odgovornog odnosa prema vremenu koje deca provedu u pozorištu".

Učesnica foruma iz Engleske Erika Hjuz (Hughes) ocenilaje da je "kvalitet stručnih razgovora, ali i predstava na festivalu, bio na zaista visokom nivou",

dok je Paula Gotelip iz Brazila navela da je bio "veoma važan za razmenu mišljenja ljudi koji se bave pozorištem za decu, jer se sreću istraživači iz svih krajeva sveta".

Na forumu su učestvovali, uživo i onlajn, učesnici i učesnice iz 14 zemalja, među kojimasu bili Eva Tomaševska (Ewa Tomaszewska) iz Poljske, Boris Goldovski iz Rusije, Vesna Torjanac iz Hrvatske), Isabel Švenk (Schwenk) iz Nemačke, Serhio (Sergio) J. Martinez sa Kube) i brojni drugi.

Jubilarni 30. Međunarodni festivala pozorišta za decu Subotica završava se večeras (19:00) ceremonijom dodele nagrada najboljim ostvarenjima u Dečjem pozorištu Subotica.

U glavnom programu odigrano je 14 predstava za decu iz celog sveta, a nagrada "Mali princ” za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu, uručene su glumici i rediteljki Ameli Vučenović, i Jeleni Sitar - lutkaru, pedagogu i publicisti.

Treći ovogodišnji dobitnik nagrade “Mali princ” je glumac i reditelj Bonjo Lungov.