15. novembar 2023 21:28

Odigrana predstava o posledicama saobraćajnih nezgoda u Studenskom gradu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Odigrana predstava o posledicama saobraćajnih nezgoda u Studenskom gradu

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Edukativna predstava "Moskvičem do pakla" kroz koju je predstavljen istinit događaj, odnosno saobraćajna nezgoda kako bi se mladima ukazalo na posledice neodgovornog ponašanja u saobraćaju, odigrana je večeras na Velikoj sceni Doma kulture Studentskog grada.

Ova predstava se realizuje u okviru kampanje „Um na drum“ Agencije za bezbednost saobraćaja, a vršilac dužnosti direktora Agencije Branko Stamatović ističe da je svaki vid preventivnog delovanja važan, jer su ove godine, zaključno sa današnjim datumom u saobraćajnim nezgodama život izgubile 72 mlade osobe.

"Agencija u saradnji sa ekipom koja realizuje ovu predstavu, na prvom mestu mladim osobama, a ovde studentima, predstavlja na drugačiji način, iz drugog ugla bezbedno učestvovanje u saobraćaju. Svake godine 100 mladih osoba izgubi život u saobraćajnim nezgodama, ove godine, do danas 72 mlade osobe su izgubile život u saobraćaju", rekao je Stamatović za Tanjug, uoči večerašnje predstave.

Agencija se trudi, dodao je, da na različite načine, uz različite pristupe, iz različitih uglova priđe određenoj ciljnoj grupi, kada su mlade osobe u pitanju jer su jedna od najugroženijih grupa učesnika u saobraćaju.

"Današnja predstava na jedan drugačiji način, upozorava na to kako i šta se može dogoditi i kako saobraćajna nezgoda može uticati, ne samo direktno na učesnike u toj saobraćajnoj nezgodi, već i na sve one koji su u okruženju osoba koje učestvuju - porodicu, prijatelje i društvo uopšte", rekao je Stamatović.

Ove nedelje se obeležava i Svetski dan sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda, rekao je Stamatović, i na ovaj način Agencija skreće pažnju svima na posledice saobraćajnih nezogda.

"Imali smo priliku da čujemo sve one koji su pogledali predstavu, da jeste veoma upečatljiva i zato se Agencija odlučila da ovakvu komunikaciju sa mladima nastavi. Ove godine ćemo je organizovati u osam gradova u Srbiji pozvaćemo mlade da pogledaju, a onda sa njima kroz edukativnu radionicu razgovarati o tome šta i na koji način se može dogoditi u saobraćaju, što može imati negativne posledice po njihove živote", rekao je Stamatović.

Autor predstave Zlatko Grušanović kaže da se ova predstava održava nekoliko godina unazad sa ciljem da se razvije svest o bezbednosti saobraćaja.

"Pre svega za srednjoškolsku populaciju, koja faktički već u trećem, četrvrtom razredu stupa u saobraćaj. Predstava je napisana po istinitom događajuj i saobraćajnoj nesreći i predsatvila posledice neodgovornosti ili nepažnje ili sticaja okolnosti, i sa čime mogu da se susretnu", rekao je Grušanović za Tanjug.

Predstava je i povod za razgovor i radionicu, dodao je, i zato je Agencija za bezbednost saobraćaja prepoznala ovu predstavu kao preventivnu aktivnost.

"Najveća poruka u suštini možda jeste - zašto bismo nešto preživljavali, bolje je da se uživimo u predstavu, i da nam ona bude opomena za one stvari na koje možemo da utičemo", rekao je Grušanović.

Pozorišna predstava "Moskvičem do pakla" je napisana po istinitom događaju i govori o unutrašnjoj borbi i prevazilaženju osećaja krivice, zbog nehatom prouzrokovanog nesrećnog događaja, saobraćajne nezgode, u kojoj je mlada devojka izgubila život.

Premijerno je prikazana 20.marta 2019. godine u Beogradskom dramskom pozorištu i zapravo je umetnički prikaz lične nesrećne priče o saobraćajnoj nezgodi sa tragičnim ishodom.

U prethodnom periodu Agencija je realizovala više projekata i tribina sa učešćem žrtava saobraćajnih nezgoda koji su govorili o svojoj životnoj drami kroz saobraćajnu nezgodu i period života posle toga.

Efekti koji su postignuti, naročito kod mladih, ogledali su se u izazivanju emocija, preispitivanju svog ponašanja, analiziranju sličnih situacija i formiranju ispravnih stavova.