17. januar 2024 15:41

Premijera predstave "Prijatelji" po čuvenom sitkomu biće održana 16. februara u Mts Dvorani

Izvor: TANJUG

podeli vest

Premijera predstave "Prijatelji" po čuvenom sitkomu biće održana 16. februara u Mts Dvorani

Foto: MTS Dvorana

BEOGRAD - Premijera predstave "Prijatelji" prema američkoj TV seriji “Friends” biće održana 16. februara u Mts Dvorani, danas je zvanično najavila autorska i glumačka ekipa u Lisabon Baru ove ustanove u Beogradu.

Na susretu sa novinarima bilo je reči o samoj ideji nastanka ovog pozorišnog komada baziranog na jednom od najpopularnijih sitkoma svih vremena, koji se emitovao deset sezona od 1994. do 2004. na TV stanici NBC.

Čuvenu šestorku "Prijatelja" glumili su: Metju Peri, Met Le Blank, Dejvid Švimer, Kortni Koks, Dženifer Aniston i Liza Kudrou.

Predstavu je režirala Nataša Radulović prema adaptaciji teksta Nine Džuver.

Uloge u domaćoj varijanti "Friends" tumače: Marija Bergam (Fibi), Rade Ćosić (Džoj ), Matea Milosavljević (Rejčel ), Milica Stefanović (Monika), Maja Čampar (Dženis i ostale ženske uloge), Ognjen Nikola Radulović (Ros), Arsenije Tubić (Čendler), Branislav Tomašević (Ganter i ostale muške uloge).

Producent predstave Boris Mišković je rekao da bi voleo da je on došao na ideju da se realizuje komad na osnovu te popularne serije kao komedije situacije, ali da je ideju imao glumac Rade Ćosić.

Mišković je tu ideju prepoznao kao dobru i kvalitetnu i upustio se u ovaj poduhvat, te su smislili pun naziv "Prijatelji - parodija o prijateljstvu".

Kada je najavljen rad na predstavi, neki drugi glumci su krenuli u proces, pa je došlo do vraćanja uloga i zamena sa novim kolegama, a prva rediteljka je bila Isidora Goncić, da bi onda u priču umesto nje došla Nataša Radulović.

Ipak, idejni tvorac Rade Ćosić, koji igra lik smušenog Džoija, rekao je da odustajanje ne postoji u njegovom rečniku i sada su na mesec dana od premijere.

On je otkrio da mu je ideja došla na proleće prošle godine, kada je razmišljao da uradi neku vrstu praizvedbe, odnosno da bude prvi u nečemu što neko pre njega se nije setio da postigne.

"Tako sam se odlučio da tu popularnu seriju prebacimo na pozorišnu scenu, i uvek me vuče kao glumca da probam nešto novo. Našli smo recept za neke mogućnosti oko ovog projekta. Video sam da komad "Prijatelji" već rade u Americi i kontaktirao sam producenta. Medjutim, kako on dalje nije bio nimalo fer, isključili smo ga iz cele priče i dalje smo uspeli sve sami da postignemo", naglasio je Rade Ćosić, poznat kao producent i glavni glumac filmova "Afterparti" i "Ekipa", uskoro ga čeka i premijera filma "Ko živ ko mrtav" u njegovoj režiji.

Dramaturškinja Nina Džuver je pisala adaptaciju teksta prema autorima serije Dejvida Krejna i Marte Kaufman, koji su bili i izvršni producenti serije od preko 220 epizoda.

Džuver je navela da su se držali originala, postavke likova i sadržaja iz serije, ali da su sačuvali osnovni duh serije, što im je bilo važno.

Ona je dodala da se u pozorišnoj verziji nalaze uveliko poznate situacije za sve ljubitelje sitkoma, ali da mogu pratiti i oni koji ne poznaju dovoljno fenomen "Friends".

Rediteljka Nataša Radulović prvi put režira ovu vrstu projekta, komediju u okviru komercijalnog bulevarskog pozorišta, i navela je da joj je izbor glumaca bio dosta težak.

"Bilo je potrebno opravdati očekivanja velikog broja publike koja voli seriju, samim tim da se pronadju oni glumci koji osećaju te karaktere. Fizički izgled nije bio važan i presudan, da naši glumci liče na originalne. Želela sam darovite glumce koji će napraviti dobru i nadam se važnu predstavu", poručila je Radulović.

Glumica Marija Bergam u ulozi Fibi je naglasila da je predstava "Prijatelji" pravi pionirski poduhvat za sve, od Mts Dvorane do njih kao glumaca, posebno nje koja nije do sada igrala u komediji.

"Na studijama sam veoma volela da igram u komedijama, i bila sam u tome uspešna, nadam se da ću to sada i opravdati. U karijeri nisam imala prilike da do sada igram komedije, nisu mi nudili, a to mi je omiljeni žanr", ocenila je Bergam, poznata iz TV serija "Senke nad Balkanom", "Budva na pjenu od mora", "Vojna akademija", "12 reči", "Vreme zla".

Bergam je pohvalila tekst da je fantastičan, izuzetan, da je glavna čar u originalu, te da je Džuver u adaptaciji sačuvala atmosferu i duh tih jako dobro smišljenih likova i odličnih dijaloga, i čini joj se da publika i neće mnogo osetiti razliku što na sceni ne gleda originalne glumce.

Glumica Matea Milosavljević (serije "Pevaj, brate", "Urgentni centar", "Moja generacija Z", "Igra sudbine", "Biser Bojane", "Grupa") tumači junakinju Rejčel, i kratko je poručila da je "najbolje da ne očekujemo mnogo od ovog projekta i da se onda na premijeri iznenadimo", i da glumci poseduju energiju, humor, tako da se nada da će publika sa njima uživati.

Arsenije Tubić, poznat iz raznih novijih mjuzikala ("Žene na ivici nervnog sloma", "Poslednjih pet godina") igra lik Čendlera, kojeg je glumio nažalost nedavno preminuli Metju Peri.

Tubić je otkrio da su u glumačkoj ekipi tokom procesa spremanja predstave, postali prijatelji i van scene, privatno, ne samo kao kolege, te da često izadju na klizanje ili u kafić, što im veoma znači da ostvare tako blizak odnos.