21. jun 2024 13:44

Opera Đani Skiki 23. juna u Narodnom pozorištu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Opera Đani Skiki 23. juna u Narodnom pozorištu

Foto: Narodno pozorište u Beogradu/Promo

BEOGRAD - Obnovljena komična opera "Đani Skiki” kompozitora Đakoma Pučinija imaće premijeru 23. juna (19:30) na velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

Pod dirigentom Đorđa Stankovića i u režiji Ane Grigorović biće izvedena jednočinka iz 1918. godine, koju je libretista Đovakino Forcano stvorio inspirisan Danteovom "Božanstvenom komedijom", saopštilo je Narodno pozorište.

Grigorović je podsetila da Danteovi stihovi, a i opera, tretiraju stvarne događaje i istorijske ličnosti iz 13 veka, a jedan od njih je Skiki koga "smešta u osmi krug pakla, u jarugu u koju su smešteni krivotvorci".

Prema njenim rečima, Forcanov i Pučinijev Skiki je antijunak među članovima porodice Donati, koji su portretisani kao pravi zlikovci.

"Priču o ožalošćenoj i pohlepnoj porodici suštinski određuje odnos između elite i provincijalaca. Kroz taj odnos sam i konstruisala osnovu za rediteljsku aktuelizaciju opere“, navela je Grigorović.

U odnosu na prethodnu produkciju "Đanija Skikija" u Narodnom pozorištu 2006. godine, Grigorović je napomenula da se "sve i dalje događa u Firenci, ali sa asocijacijom na današnji Beograd, na stare Beograđane i nove koji dolaze".

Naslovnu ulogu peva Vuk Zekić, a u ansamblu su i Sofija Pižurica, Marko Živković, Martina Koljenšić, Slobodan Živković, Nevena Matić, Danilo Nedić, Milan Obradović, Mihailo Šljivić, Stefan Petković, Nataša Rašić, Luka Jozić, Miroslav Markovski, Slobodan Japundžić i Predrag Gligorić.

Koncertmajstorka je Edit Makedonska, koreograf Dejan Kolarov, kostime je uradila Katarina Grčić Nikolić, dok je scenografiju, prema ideji Grigorović kreirao Miraš Vuksanović.

Narodno pozorište je saopštilo da izvođenjem ove opere najavljuje aktivnosti u sledećoj operskoj sezoni 2024/2025 povodom obeležavanja stogodišnjice smrti slavnog italijanskog kompozitora Pučinija.