23. avgust 2024 10:51

Zorana Bojčić: Koncertima na Tašmajdanu zahvaljujemo se slušaocima povodom 100 godina Radio Beograda

Izvor: TANJUG

podeli vest

Zorana Bojčić: Koncertima na Tašmajdanu zahvaljujemo se slušaocima povodom 100 godina Radio Beograda

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD  - Gošća nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bila je zamenica direktora Radio Beograda Zorana Bojčić koja je govorila o obeležavanju 100 godina te medijske kuće.

Bojčić je istakla da se u Radio Beogradu ponose što su "rodonačelnici elektronskih medija u Srbiji", i od njih je u Evropi stariji BBC.

Prema njenim rečima, veliki jubilej biće obeležen ove godine nizom manifestacija, a pre svega muzikom, koja je zaštitni znak Radio Beograda, u kome rade svi orkestri i muzičke produkcije Radio-televizije Srbije.

"Radio Beograd, osim što su tu informativa i drugi sadržaji, je kuća muzike. Na taj način želimo da se zahvalimo našim brojnim slušaocima što nas sve ove godine slušaju i podržavaju", naglasila je Bojčić.

Povodom jubileja, biće održana dva velika besplatna koncerta, spektakla 23. i 24. avgusta na stadionu "Tašmajdan" u Beogradu.

Bojčić je rekla da će 23. avgusta nastupiti na sceni preko 150 izvođača - RTS-ovi Simfonijski orkestar, Revijalni orkestar, Big Band, zvezde operske scene, džeza, šansone, kao i rok muzike.

Prema njenim rečima, 24. avgusta će na "Tašmajdanu" biti preko 130 izvođača, uz Narodni orkestar i Narodni ansambl RTS-a, i "sve najveće zvezde narodne muzike", koju neguje Radio Beograd i izvorne pesme. Obe večeri će prenositi RTS i Radio Beograd.

"Na početku je Radio Beograd u stvari nastao uz podršku i na inicijativu Ministarstva pošte i telegrafa. Njihov naslednik na neki način su Pošta Srbije. Mi svaki veliki jubilej obeležavamo sa Poštom Srbije", napomenula je Bojčić.

Tako je povodom jubileja objavljena poštanska marka sa motivima Radio Beograda, a u prvoj polovini septembra biće na multimedijalnoj izložbi postavljeni kolekcionarski radio aparati u Muzeju pošte, u Galeriji RTS-a u Takovskoj 10 i u RTS klubu u zgradi Radio Beograda.

"Osim aparata, izložićemo brojne fotografije i dokumenta. Posetioci mogu uz svaku fotografiju i izloženi primerak očitaju QR kod, i da na stranici RTS-a pročitaju više, čuju omiljenu radijsku emisiju i glasove koje se čuvaju u arhivi Radio Beograda", rekla je Bojčić.

Upitana kako vidi budućnost radija u doba tehnoloških revolucija, Bojčić je ocenila da će radio kao aparat vremenom verovatno nestati.

"Ali radio je više od toga. Radio je produkcija audio sadržaja, a platforma na kojoj se taj sadržaj plasira može biti različita. Ja vidim budućnost radija na digitalnim platformama", naglasila je Bojčić.

Prema njenim rečima, Radio Beograd uveliko radi na aplikacijama i platformama gde je zastupnjen ne samo zvukom, već i slikom i videom.

"Deo publike, mlade, koju smo vremenom izgubili, vraćamo preko mobilnih aplikacija i društvenih mreža. Istakla bih aplikaciju RTS zvuk, koja je napravila veliki kontakt sa mladom publikom preko društvenih mreža na TikToku i Instagramu", navela je Bojčić.