25. oktobar 2023 14:12

Pošta Srbije promovisala monografiju o PTT muzeju na Sajmu knjiga

Izvor: TANJUG

podeli vest

Pošta Srbije promovisala monografiju o PTT muzeju na Sajmu knjiga

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Monografska studija "Poštansko tehničko i kulturno nasleđe; PTT muzej u Beogradu - 100 godina od osnivanja (1923–2023)" autorke Ljiljane Đorđević promovisana je danas na štandu izdavača Pošte Srbije na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga.

Viša kustoskinja PTT muzeja Đorđević je rekla da se njena studija bavi istorijom nastanka i rada PTT muzeja, ukazuje na bogatstvo muzejskih zbirki, a predstavljene su i važne ličnosti i bitni događaji koji govore o zanimljivoj istoriji i značaju Pošte i Muzeja.

Tekstove prati uporedni prevod na engleski jezik.

Prema njenim rečima, danas teško možemo shvatititi značaj srpske pošte kao institucije, odnosno koliko je vremenom uticala na kvalitetan razvoja našeg društva, o čemu svedoči PTT muzej.

Đorđević je podsetila da muzej ima nekoliko značajnih događaja u svojoj istoriji, počev od 1888. godine kada su se pojavili pravilnici za organizovano prikupljanje eksponata, dok je sam PTT muzej osnovan 1923. kada je Ministarstvo pošta i telegrafa Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca donelo prvi Pravilnik o muzeju.

Od značajnih događaja iz istorije PTT muzeja, Đorđević je istakla 1941. godinu, kada je sačuvan od nemačkog bombardovanja tako što je bio spakovan i premešten u Gornji Milanovac i Kragujevac.

Prema njenim rečima, muzej je otvoren za javnost 1958, a nova stalna postavka je tu od 2013, dok je PTT muzej u godini jubileja od predsednika Aleksandra Vučića dobio Sretenjski orden III stepena, za naročite zasluge u prikupljanju i očuvanju eksponata iz oblasti poštansko-telegrafsko-telefonskog saobraćaja.

V.d. direktora Pošte Srbije Zoran Đorđević je istakao da je PTT muzej institucija koja čuva i promoviše vrednosti za buduća pokoljenja, a da je Đorđević napravila knjigu koja će ostaviti na svoj način trag o PTT muzeju, u trenutku njegovog jubileja.

"PTT muzej je ranije imao period kad nije bio dovoljno vidljiv i prepoznat kao institucija kulture. Treba da budemo ponosni na njega jer mnoge razvijene zemlje i pošte nemaju ovakvu tradiciju i muzej", istakao je Đorđević.

Naglasivši da se u Pošti Srbije radi na tome da napreduju i da plate budu što veće, Đorđević je dodao da preduzeće nema nikakav finansijski i poslovni problem, odnosno "Pošta Srbije ima odličan finansijski i poslovni rezultat, što uliva nadu da će biti bolje".