13. jul 2023 18:50

Ministarka kulture Albanije: Izložba "Supstrati" predstavlja umetnost ujedinjena

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministarka kulture Albanije: Izložba "Supstrati" predstavlja umetnost ujedinjena

Foto: Tanjug video

PARIZ - Izložba "Supstrati" u okviru inicijative Otvoreni Balkan, a koja predstavlja zajednički projekat tri umetnika iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije, svečano je otvorena danas u Parizu, u Kulturnom centru Srbije.

Ministarka kulture Albanije Elva Margariti rekla je da smatra simboličnim činjenicu da je danas, u velikoj zemlji „slobode, jednakosti i bratstva“, predstavljena umetnost ujedinjena, pokazujući još jednom snagu koju ima kao jezik komunikacije, saradnje i rušenja svih barijera.

„To je i poruka koju nam kustoskinja Klaudija Pecold šalje izložbom 'Supstrati' predstavljanjem troje umetnika međunarodnog renomea koji su svojim karijerama prešli lokalne granice Albanije, Srbije i Severne Makedonije i kroz svoja istraživanja, krenuli manje prohodnim putevima poput arhitektonske memorije i traga koji ona ostavlja u vremenu, prostoru i u ljudima“, poručila je Margariti

Ministarka kulture Severne Makedonije Bisera Kostadinovska Stojčevska rekla je da je sam naziv izložbe „Supstrati“, reč koju tumači kao „savezništvo u stvaralaštvu“, okupio sve u „Gradu svetlosti“, ne samo da bi se povećao odsjaj senki na Balkanu, već da se iz senki sagleda sva lepota balkanske kulture.

"Balkan je plodno tle za naše kulturno stablo, svedok njegovog zdravlja i raskošne krošnje kojoj je takođe svetlost potrebna. 'Otvoreni Balkan' ne znači da su sva pitanja na Balkanu rešena, ali je otvaranje Balkana stvar dalekekovidosti i širine", rekla je ona.

Proces je pokrenut, a 'Supstrati' su dokaz snage stabla koje se uzgaja“, rekla je Kostadinovska Stojčevska.