16. novembar 2023 12:29

Otvoren Sajam vina "Vinska vizija Otvorenog Balkana"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Otvoren Sajam vina "Vinska vizija Otvorenog Balkana"

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - Kapije sajma Vinska vizija Otvorenog Balkana otvorene su danas za profesionalne kupce i zvanice sajma, čime je u Beogradu počeo drugi po redu međunarodni sajam koji se održava u okviru inicijative OB.

Brojni posetioci iz raznih krajeva sveta koji ulaze u sajamski kompleks, a on ove godine zauzima 44.000 metara kvadratnih, mogu već na početku  da se upoznaju sa najčuvenijim vinima iz tri zemlje članice OB, Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

Postavljene su velike makete flaša "Kratošije" , "Vraneca" i "Stanušine" iz Severne Makedonije, "Grašca" i "Tamjanike" iz Srbije, kao i "Plisi bardhe",  "Kallmet" i "Roze" iz Albanije.

Na ulazu su postavljene zastave OB a atmosfera u halama već je živa, pošto profesionalni kupci već obilaze postavljene štandove.
Sajam će ove godine okupiti više od 600 izlagača iz brojnih vinarija, destilerija, gastronomskih kompanija, i to iz više od 28 zemalja što je duplo više izlagača nego lane.

Polovina izlagača je iz zemalja članica Otvorenog Balkana i to 260 iz Srbije, 74 iz Severne Makedonije i 21 iz Albanije. 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovaće na svečanom  otvaranju Drugog međunarodnog sajma vina Vinska vizija Otvorenog Balkana od 17 satim zajedno sa predsednikom Vlade Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim, predsednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem i predsednikom italijanske regije Veneto Lukom Zajom.

Sajam se održava pod pokroviteljstvom vlada Republike Srbije, Republike Albanije i Republike Severne Makedonije.

Današnji dan je posvećen profesionalnim kupcima i zvanicama, a od petka do nedelje, kada se sajam zatvara, biće otvoren i za građanstvo.

Prvog dana Sajam će biti posvećen isključivo poslovnim posetiocima i B2B (biznis tu biznis) susretima, a do sada je preko portala Sajma zakazano više od 3.000 sastanaka na kojima će profesionalni posetioci, kupci i somelijeri otvoriti nove poslovne mogućnosti za sve vinare našeg regiona.

Cena ulaznice je 700 dinara i može se kupiti na Beogradskom Sajmu.

Sajam je danas, kao i naredna dva dana otvoren od 12 do 20 časova, dok će u nedelju kapije sajma biti otovrene od 12 do 18 časova.