9. oktobar 2023 13:14

Vazduh u Osijeku posle požara umereno zagađen, pronađen kancerogeni formaldehid

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vazduh u Osijeku posle požara umereno zagađen, pronađen kancerogeni formaldehid

Foto: TANJUG/FOTO HINA/ IGOR VUČKOVIĆ

ZAGREB - U krugu osiječke farike Drava Internacional nastavlja se završno gašenje i sanacija velikih količina izgorele plastike nakon velikog požara, koji je izbio prošle sedmice.

Kako javlja HRT, dim i neugodan miris plastike još uvek se šire ovim područjem. U nekim osječkim osnovnim i srednjim školama zbog prevencije i danas neće biti nastave, kao ni u nekim okolnim mestima koja su bila zahvaćena dimom. Na mernim stanicama vazduh je bio umereno zagađen, a u nekim uzorcima dima pronađen je kancerogeni formaldehid.

"Naslage koje ne možemo dohvatiti sredstvima za gašenje i dalje proizvode temperaturu i gore unutar podzemnog požara", rekao je županijski vatrogasni komandir Zoran Pakšec. 

Kutuzović: Na požarištu danas opasnije u pogledu emitovanja štetnih hemikalija

Biolog Zavoda za kvantitativnu ekologiju Odeljenja za biologiju Univerziteta u Osijeku Branimir Hakenberger Kutuzović izjavio je da je mesto u firmi za obradu plastike Drina Internacional, gde je prošle sedmice izbio veliki požar, danas puno opasnije u pogledu emitovanja štetnih hemikalija u odnosu na prvi dan.

Komentarišući veliki požar, Kutuzović kaže da što zbog prirode požara, visoke temperature i vetra, prvog dana nije bilo toliko puno štetnih jedinjenja kao što se to dešava nakon gašenja vatre.

"Danas je lakše nego juče, ne oseća se toliko smrad, ali ne možemo reći da je sve u redu. Prema grubim procenama je izgorelo između 60.000 i 360.000 tona različitih plastičnih masa, od čega je u vazduhu završilo između 11.000 i 70.000 tona", rekao je Kutuzović gostujući u emisiji HRT-a "Dobro jutro Hrvatska".

Bede: Sprečen pokušaj provale u sedište firme Drava Internacional

Zvonko Bede, vlasnik osiječke farike Drava International, u kojoj je prošle nedelje došlo do velikog požara, izjavio je da su prošle noći sprečili pokušaj provale u sedištu firme i ponavlja da je požar podmetnut.

“Noćas u 3 i 50 sati imali smo pokušaj provale u sedište firme u Radićevoj ulici gde se nalazi sva dokumentacija i računarska oprema. Sve je tamo. Bio je pokušaj ulaska”, ispričao je Bede za zagrebačku N1 tv.. On je rekao da su iz predostrožnosti ostavili dva radnika tokom noći da dežuraju ispred firme. "Da nije bilo njih, verovatno bi ili zapalili i to ili uništili dokumentaciju jer je nekome stalo da je nemamo i da ne možemo dokazati suprotno od onoga što se po medijima piše i što određeni ljudi pričaju”, rekao je Bede.

Ističe da treba utvrditi uzrok požara i ko ga je podmenuto. “Motiv za podmetanje požara nemam nikakav. Svu robu sam kupio i platio. Taj PET se prerađuje i od toga radimo gotove proizvode. Teza je zašto je taj otpad tu bio, a ne ko ga je zapalio. Nemam motiv da palim jer sada imam štetu od par miliona evra, a sva roba koja je izgorela, sve je plaćeno. Od države nikad nisam kune dobio, jednog evra. To su sve naša sredstava, krediti itd”, ispričao je Bede.