5. januar 2023 09:37

Novinar Marinko Čulić dobitnik nagrade SNV-a "Svetozar Pribićević" za unapređenje hrvatsko-srpskih odnosa

Izvor: TANJUG

podeli vest

Novinar Marinko Čulić dobitnik nagrade SNV-a "Svetozar Pribićević" za unapređenje hrvatsko-srpskih odnosa

Foto: Shutterstock.com/BrAt82, ilustracija

ZAGREB - Ovogodišnja nagrada Srpskog narodnog vijeća (SNV) "Svetozar Pribićević" za unapređenje hrvatsko-srpskih odnosa pripala je dugogodišnjem kolumnisti hrvatskog nedeljnika Novosti Marinku Čuliću, zbog serije tekstova objavljenih na ovu temu.

Čulić je u svojim tekstovima pisao i hrvatskoj politici prema BiH, odustajanje SDP-a od socijaldemokracije, demontaži socijalne države, porast nejednakosti u zemlji i svetu te manjku političke vizije kod hrvatskih političara.

Portal nedeljnika Novosti piše da je ova nagrada, kao i sve ranije, i više nego zaslužena pogotovo zato što, kako kažu, Čulić u svojim kolumnama nikad nije upadao u oštru, vatrenu retoriku ili vređanje, već je lucidno i staloženo, jednostavnim novinarskim izrazom, objašnjavao najkomplikovanije političke teme, nudeći i neka rešenja.

Čulić je rođen u Šibeniku 1951, a novinarstvom je počeo da se bavi nakon što je diplomirao na zagrebačkom Fakultetu političkih nauka 1977. godine.

Prvo je pisao u Večernjem listu, da bi zatim prešao u nedeljnik Danas u kojem je kao reporter i kao komentator analizirao stanje u jugoslavenskim republikama i na Kosovu, kao i "događanje naroda" na području Knina, dosledno zagovarajući pregovore kao jedini mogući put prema miru.

Nakon prisilnog gašenja Danasa, Čulić piše u Nedeljnoj Dalmaciji, a onda 1993. s delom novinara odlazi u Feral Tribune, gde nastavlja s beskompromisnom kritikom Franje Tuđmana i HDZ-a.

Dobitnik je mnogih nagrada među kojima i Vjesnikovu nagradu "Vladimir Kristl" iz 1983., HND-ovu nagradu "Marija Jurić Zagorka" za kolumne u Feralu iz 2003. i lanjsku nagradu HND-a "Otokar Keršovani" za životno delo, podseća portal.