28. februar 2024 14:11

Ogorec: Srbija je trenutno vojno spremnija od Hrvatske; Obavezno vratiti vojni rok

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ogorec: Srbija je trenutno vojno spremnija od Hrvatske; Obavezno vratiti vojni rok

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO ODBRANE/ JOVO MAMULA

ZAGREB - Srbija je trenutno vojno spremnija od Hrvatske, izjavio je danas vojni analitičar Marinko Ogorec koji se zalaže da Hrvatska vrati obavezno služenje vojnog roka, čak i za žene.

"Istina je da se Srbija intenzivno naoružava i u teoriji politike to se sad naziva - sigurnosna dilema koja se izaziva kod suseda. Naime, postavlja se jasno pitanje - zašto se Srbija naoružava? Ali svaka zemlja ima pravo na to i niko joj to ne može osporiti. Hrvatska je istovremeno u određenoj meri zanemarila svoje Oružane snage, to se sad oseti i vidi. Revitalizacija naših Oružanih snaga biće znatno skuplja, intenzivnija i opterećenija nego da smo to radili u kontinuitetu 20 godina", kaže Ogorec za hrvatski portal Danas.

Komentarišući vojnu spremnost Srbije i Hrvatske, Ogorec ističe da je Srbija vojno spremnija i trenutno više naoružana od Hrvatske.

"Još nemaju obbvezni vojni rok, ali razmišljaju o tome. Hrvatska po tom pitanju prati trendove, Nemačka takođe razmišlja o istom, Švedska ga je vratila", kaže Ogorec.

Napominje da to pitanje ne bi trebalo da izazove nelagodu u javnom mnjenju jer, kaže, "situacija nije ružičasta".

"Ne treba zabijati glavu u pesak jer se ružne stvari događaju i ne treba ih gurati pod tepih", rekao je Ogorec.

Borbena spremnost Hrvatske je otvorena nakon izjave francuskog predsednika Emanuela Makrona o slanju vojske u Ukrajinu, kao i ideja da se u Hrvatsku vrati vojni rok, i to na tri meseca za mladiće.

"Vraćanje obaveznog vojnog roka? Moj odgovor je kratak i jasan - da. Koliko bi on trebalo da traje, zavisi od toga šta se želi i kakva bi to obuka bila. U tri meseca koja se spominju, mogla bi se napraviti dobra temeljna obuka, i to ako se ona dobro isprogramira i strukturira. Tada ona može biti efikasna i uspešna. Mladići bi u tom periodu naučili da rukuju osnovnim naoružanjem, izvršiti početna gađanja, naučiti samozaštitu i kako se ponašati u kriznim situacijama te kako se štititi na bojnom polju", rekao je, između ostalog, Ogorec.