7. maj 2024 16:05

Na otvaranju džamije u Banjaluci poslate poruke mira i suživota

Izvor: TANJUG

podeli vest

Na otvaranju džamije u Banjaluci poslate poruke mira i suživota

Foto: TANJUG/FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA

BANJALUKA - U Banjaluci je danas svečano otvorena obnovljena džamija Arnaudija, za čiju obnovu je izdvojeno oko šest miliona maraka, a predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da je reč o važnom datumu i da je rušenje ovog verskog objekta pre 30 godinu bila greška.

"Svedočimo da je ono što se desilo pre 30 godina bila greška. I sada svedočimo da se džamija ponovo izgradila, što znači da se život nastavlja dalje. Svako ima pravo da bude svoj na svome. Može da bude drugačiji, pripadnik, jednog, drugog ili trećeg naroda, ali ono što zajedno moramo da gradimo, jeste mir na ovim prostorima", rekao je Dodik.

Dodao je da želi da ovaj prelepi objekat koriste vernici i da im niko ne smeta u njihovim molitvama, kako ovde u Banjaluci, tako i u celom regionu.

"I izgradnja džamije, ali i naše okupljanje ovde je veliki uspeh i primer svima, ovde, ali i šire da suživot i tolerancija nemaju alternativu", poručio je Dodik.

Dodik kaže da političari pomalo uzavrelih strasti šalju ovih dana razne poruke.

"Јa ću poslati samo jednu - jedino što nam preostaje je da mirno proživimo svoj život, zalagaću se da očuvamo mir i stabilnost, da svi imate jednaka prava gde god živeli, garantovana zakonom, a pre svega ljudskim odnosom", naveo je Dodik.

Dodik je rekao da veoma ceni današnje okupljanje koje svedoči uspehu.

"Ovde je uspeh ne samo izgradnja, nego i naše okupljanje koje šalje poruku i ovde u Republici Srpskoj, u BiH i širom regiona. Neka vam je džamija sretna, neka posluži za molitveno delovanje, neka posluži svim dobrim ljudima, bez obzira na veru i naciju", istakao je predsednik Republike Srpske.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković rekao je da mu je veliko zadovoljstvo što danas prisustvuje otvaranju obnovljene džamije Arnaudija i istakao da Banjaluka pripada svima koji žive u njoj.

"Želim da Arnaudija vekovima bude na molitvenu upotrebu svim islamskim vernicima", rekao je Stanivuković na svečanosti otvaranja džamije.

Glavni imam Medžlisa Banjaluke Muamer Okanović poželeo je dobrodošlicu i zahvalio predstavnicima svih nivoa vlasti u BiH, među kojima i srpskom članu Predsedništva BiH Željki Cvijanović, kao i predstavnicima grada Banjaluka.

"Arnaudija je džamija koja je vekovima krasila lepotu Banjaluke. Srećan sam što danas otvara svoja vrata i što će na radost vernika biti sedište dobrih i čestitih ljudi", rekao je Okanović.

Džamiju je svečano otvorio reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović, a između ostalih, prisutni su ministar kulture Turske Mehmet Nuri Ersoja, kao izaslanik predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana.

Osim brojnih gostiju otvaranju džamije prisustvovali su brojni vernici islamske veroispovesti, koji nisu krili radost što je banjalučka Arnaudija ponovo otvorena. Jedina želja im je, kažu, da svi narodi u BiH žive u miru i slozi.

Arnaudija je izgrađena u klasičnom osmanlijskom stilu, kao i sarajevska džamija Ferhadija, a stilskim i tipološkim karakteristikama pripada grupi jednoprostornih džamija sa kupolom i tri kupolice.

Ističe se skladnim proporcijama i oblikom, te masivnim kamenim turbetom. Ulaz u turbe je iz same džamije.

Kamen temeljac za izgradnju džamije postavljen je krajem aprila 2017. godine.

Zbog otvaranja džamije Arnaudije, Policijska uprava Banjaluka preduzela je pojačane mere bezbednosti, a između ostalih zabranjen je rad do 17 sati ugostiteljskim objektima koji se nalaze u blizini Arnaudije.