12. maj 2024 14:10

Dobrila Kukolj: Donja Gradina najveći grad mrtvih,naš zadatak da negujemo kulturu sećanja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dobrila Kukolj: Donja Gradina najveći grad mrtvih,naš zadatak da negujemo kulturu sećanja

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

DONJA GRADINA - Predsednica Udruženja logoraša Drugog svetskog rata iz Banjaluke Dobrila Kukolj rekla je danas da je Donja Gradina najveći grad mrtvih u kome su čitave porodice umirale od ruku ustaških zločinaca.

Ona je na obeležavanju Dana sećanja na žrtve ustaških zločina u logoru Jasenovac i NDH u spomen obeležju Donja Gradina rekla da je zadatak bivših logoraša i potomaka da čuvaju kulturu sećanja na događaje i nevine žrtve, i da se deci u školama priča o prošlosti koju ne smemo zaboraviti.

Ona je uputila zahvalnost predsedniku Vlade Srbije Milošu Vučeviću i predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i rekla da je dobro što će se graditi spomenik u Gradini, jer će to biti mesto koje ljudi treba da vide i da se sačuva od zaborava.

"Zadatak nas bivših logoraša i potomaka je da negujemo kulturu sećanja kao deo sveubuhatnog programa našeg ministarstva kulture Republike Srpske. Imamo svoj program koji smo počeli i radimo po njemu. Oni koji su ostali, našoj deci po školama moramo da pričamo naše priče, da dožive, da ne zaborave sve prošlost", rekla je ona.

Ona je dodala da se ovakvi zločini ne smeju ponoviti, kao ni vreme kada je ludilo, bilo jače od razuma.

"Ko je preživeo to zlo, zna koliko vredi sloboda i šta znači biti slobodan. Slobodu želimo i drugim ljudima, da živimo jedni pored drugih, da se ne mrzimo ili ukratko da budemo ljudi. Današnje vreme je jako teško, zato moramo da imamo potencijal, toleranciju, hrabrost, volju, da istražuju prošlost i da imamo ljude ne gledaju koje vere i nacije ko", poručila je Kukolj.

Ona je rekla da je danas ovde sa pre svega sa nekolicinom saboraca, preživelih logoraša Drugog svetskog rata i njihovih potomaka.

"Da se setimo zajedno i svedočimo o strašnom užasu i zločinu genocida koji se desio na ovim prostorima. Nedavno, tačnije 22. aprila je bilo 79 godina od proboja, najvećeg logora Jasenovac. Umirala su ovde naša braća, majke, sestre od ustaških zločinaca. Do početka rata živela sam u Međeđi sa svojom porodicom. Te dane pamtim po lakoći koraka. Nakon prvog proterivanja na Božić 1942. godine, ustaše nas ponovno na Petrovdan 1942. u vreme kozarske ofanzive zarobljavaju i odvode prema Dubici. Dobro pamtim jezive slike i nasilno teranje u sabirne logore Nezavisne države Hrvatske", rekla je Kukolj.

Kako je navela težak trenutak je bio kada je odveden od majke nje 14-godišnji brat.

"Taj plač, ti bolovi, to je ostalo u mojoj duši, to ja nosim sa sobom", rekla je ona i navela da je njen brat odveden na Sajmište gde je preminuo u mukama.

Kako je rekla, kasnije su i nju odveli od majke i razdvojili ih.

Ona se prisetila i trenutka kako je njena majka bila prinuđena da odlazi na rad u mesto gde su živeli, sećala se žena koje su mučene u logoru i želele da pobegne.

"Čula sam da devojčice vode u ciglanu. Ciglana je bio užas i pakao za devojke, za devojčice koje su oni izluđivali. Više nisu bile normalne. Kad sam čula, uzela sam sestru za ruku i potrčala kud, ne znam. Samo taj vrisak žene koja se porađala na zemlji. Nikad, nikad ne mogu zaboraviti i danas ga nosim", istakla je ona i dodala da su sestra i ona pokušale da pomognu ženi.

Prisetila se i kako su ih odvodili u logore, u Jasenovac.

Na grobnom polju "Košute" u Spomen-području Donja Gradina danas su održani parastos i pomen srpskim, jevrejskim i romskim žrtvama ubijenim u ustaškom logoru "Jasenovac", u okviru obeležavanja Dana sećanja na žrtve genocida u NDH.

Prema podacima Spomen-područja Donja Gradina, u zloglasnom logoru Jasenovac tokom Drugog svetskog rata stradalo je 700.000 žrtava ustaškog zločina, među kojima je život izgubilo 500.000 Srba, 40.000 Roma, 33.000 Jevreja, 127.000 antifašista. U Jasenovcu je stradalo 20.000 dece.