28. jun 2024 10:10

Sud u Splitu ukinuo blokadu na jahtu ruske firme, ali ona i dalje ostaje u Trogiru

Izvor: TANJUG

podeli vest

Sud u Splitu ukinuo blokadu na jahtu ruske firme, ali ona i dalje ostaje u Trogiru

Foto: Shutterstock.com/VaLife, ilustracija

ZAGREB - Županijski sud u Splitu je nakon isteka zakonskog roka od dve godine i zvanično ukinuo meru kojom je u luci u Trogiru bila blokirana jahta u vlasništvu firme Lanelia holdings, iza koje stoji ruski preduzetnik Aleksej Inkin, ali je doneo i novu meru zbog koje plovilo ostaje gde je i bilo.

"Ovim potezom sud je sprečio dalji nastanak višemilionske štete", potvrdili su za zagrebačku N1 Inkinovi advokati.

Međutim, zbog činjenice da je Stalna grupa za primenu i praćenje sprovođenja mera ograničavanja delovanja kojima se ugrožava suverenitet Ukrajine jahtu ipak povezala s proruskim oligarhom Viktorom Medvedčukom, koji je u kumovskim odnosima s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, doneta je nova odluka o zamrzavanju.

"Tako sada pod izgovorom sankcija protiv Rusije jahta ostaje u Trogiru, gde je dosad bila na osnovu sudske odluke zbog krivičnog postupka koji ukrajinske vlasti vode protiv Medvedčuka", kažu advokati uz napomenu da Inkin nije na popisu sankcionisanih.

Iako su Inkinovi pravni zastupnici priložili dokaze iz kojih proizlazi da je jahta kupljena pre početka rata u Ukrajini, to hrvatske vlasti na prihvataju, pa advokati planiraju da se obrate Upravnom sudu u Zagrebu, ali i nadležnim telima Evropske unije.