13. avgust 2024 15:56

Mickoski: Ohridski sporazum iz 2001. doneo je mir, iako niko nije potpuno zadovoljan

Izvor: TANJUG

podeli vest

Mickoski: Ohridski sporazum iz 2001. doneo je mir, iako niko nije potpuno zadovoljan

Foto: AP Photo/Matt Rourke

SKOPLJE - Premijer Severne Makedonije Hristijan Mickoski izjavio je danas da usvajanje mirovnog Ohridskog sporazuma nijednu od potpisnica nije učinilo potpuno srećnom i zadovoljnom, ali da je ipak donelo mir, pošto je to ono što je u tom trenutku bilo najpotrebnije.

On je na sednici vlade povodom 23. godišnjice od potpisivanja Ohridskog okvirnog sporazuma, koji su potpisali predstavnici makedonske vlade i predstavnici Albanaca u Makedoniji i kojim je završen sukob tzv. Nacionalne oslobodilačke armije i makedonskih bezbednosnih snaga, ocenio da je reč o dovoljnoj vremenskoj distanci da se na stvari gleda s dozom objektivnosti i da se razgovara o aspektima i doprinosu sporazuma, prenosi portal A1on.

''To što smo različiti po nacionalnosti, možda i po veri, ne čini nas drugačijim po potrebama i prioritetima, a glavna potreba i prioritet svih nas je bolji život. Imamo iste zajedničke probleme i zato treba zajednički ponuditi rešenja i rešiti te probleme. Ne mogu reći da svi možda podjednako doprinose ovom procesu. Ali pravo je pitanje zašto je to tako i koji su motivi'', rekao je Mickoski.

Kompletan sadržaj vesti dostupan je korisnicima Tanjugovih servisa