15. avgust 2024 09:13

Milanović: Moramo da radimo i poslove za koje smo mislili da će ih raditi tamniji od nas

Izvor: TANJUG

podeli vest

Milanović: Moramo da radimo i poslove za koje smo mislili da će ih raditi tamniji od nas

Foto: HINA/ADMIR BULJUBAŠIĆ

ZAGREB - Imigracije i dolazak stranaca su najveći izazov za Hrvatsku, izjavio je predsednik Republike Zoran Milanović i istakao da taj proces treba permanentno nadgledati s ciljem da kada neko dođe mora da se, kako je rekao, kulturno uklopi, nauči jezik i prihvatiti lokalnu kulturu.

"Imigracije i dolazak stranaca je stvarnost i najveći izazov sa kojim se Hrvatska suočava, nikad se s većim izazovom nije suočila", rekao je Milanović sinoć na Jelsi.

Ocenio je i da su 'ratovi, Rusija, Ukrajina, zločini u Gazi, uistvari, ratni zločini nešto što gledamo, ali, kako je naveo, "iz kojih ćemo se izvući ako smo imalo pametni i gledamo svoj posao".

"Mala smo zemlja i kao svaka zemlja posebna kultura. Svako o sebi tako misli i ima pravo da misli, pa tako i mi mislimo. To je proces kada stranci dolaze u našu zemlju, a dolaze i dolaziće u određenoj meri, što treba biti strogo i permanentno nadgledano, promatrano sa svih strana s ciljem da kad neko dođe mora se kulturno uklopiti, naučiti jezik, prihvatiti lokalnu kulturu", rekao je Milanović.

Precizirao je da pritom ne misli na veru, već na kulturu i to je, kako je kazao, "slično, ali ipak drugačije".

Hrvata je, istakao je, sve manje i realno je da njihov broj neće da raste. "Mi i naša deca ćemo morati da radimo one poslove za koje smo mislili da ćemo ih prepustiti nekim tamo koji su malo tamniji od nas", kazao je Milanović i dodao da nijedan posao nije sramota, ali da mora biti adekvatno nagrađen.

Hrvatska je, kazao je Milanović "jaka u suncu i moru", ali da uvek treba težiti boljem i kvalitetnijem.

"I to je možda jedan koncept koji te malo ulenji, jer to ti je dala priroda, dragi Bog. Međutim, to je posebna konkurentska prednost Hrvatske, koju druge zemlje uglavnom nemaju i to treba čuvati ljubomorno, grčevito i svaki dan o tome razmišljati", rekao je šef hrvatske države, prenela je Hina.