20. avgust 2024 17:15

Elmedin Konaković: Poseta Bernsa još jedna potvrda da se SAD ozbiljno bave sa BiH

Izvor: TANJUG

podeli vest

Elmedin Konaković: Poseta Bernsa još jedna potvrda da se SAD ozbiljno bave sa BiH

Foto: Shutterstock.com/BUTENKOV ALEKSEI, ilustracija

SARAJEVO - Vilijam Berns, direktor CIA je sa bh. zvaničnicima danas u Sarajevu razmenio i neke informacije koje nisu za širu javnost, rekao je ministar spoljnih poslova u Savetu ministara BiH Elmedin Konaković, nakon sastanka sa američkim zvaničnikom.

On je, nakon što je Berns razgovarao i s članovima Predsedništva BiH i Almirom Džuvom, direktorom Obaveštajno bezbednosne agencije, za Avaz rekao da je stekao utisak da Berns dobro poznaje situaciju u BiH i da raspolaže informacijama.

"Razgovarali smo o procesima u BiH, važnosti NATO i evropskih integracija, o onome što nas ubrzava i usporava", rekao je on, i dodao da je njegova poseta još jedna potvrda da se američka administracija ozbiljno bavi sa BiH.

Na pitanje kako komentariše činjenicu da će Berns nastaviti posetu regionu posetom Beogradu, Konaković je rekao da to pokazuje da SAD region zapadnog Balkana posmatra kao jednu celinu "I nama je važno da se smiri dijalog između Srbije i Kosova, da se smire neka žarišta, da se okrenemo ekonomiji i budućnosti ovog regiona, a ne stalnim nadmetanjima i nadvikivanjima oko istorijskih činjenica. Sigurno je da američko prisustvo ide i u tom pravcu - pravcu stabilizacije odnosa u regionu i okretanja na ono što je građanima najbitnije", rekao je Konaković.

Berns završio razgovor sa Elmedinom Konakovićem

Direktor CIA Vilijam Berns završio je sastanak sa ministrom spoljnih poslova u Savetu ministara Elmedinom Konakovićem.

Nakon sastanka Berns je napustio zgradu MVP-a.

Berns je danas stigao iznenada u posetu BiH kako bi održao nekoliko sastanaka. Posetu je započeo zvaničnim sastankom sa generalnim direktorom OSA BiH Almirom Džuvom. Održan je i radni ručak u poznatom sarajevskom restoranu "Golf Club".

Portal sarajevskog Avaza piše da je reč o izuzetno važnoj poseti za celu BiH, ali je i dokaz veoma uspešne saradnje dveju agencija i njihovih čelnika.