24. avgust 2024 19:56

Peter Sijarto: Brisel stoji iza ukrajinske naftne blokade; Mađarska spremna na napade na suverenu spoljnu politiku

Izvor: TANJUG

podeli vest

Peter Sijarto: Brisel stoji iza ukrajinske naftne blokade; Mađarska spremna na napade na suverenu spoljnu politiku

Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko

BUDIMPEŠTA - Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto izjavio je danas da odluka Evropske komisije da ne posreduje u sporu oko ukrajinske blokade isporuka ruske nafte preko Ukrajine u Mađarsku sugeriše da Brisel stoji iza te blokade.

Mađarska i susedna Slovačka protestuju otkako je u junu Ukrajina stavila ruskog proizvođača nafte Lukoil na svoju listu sankcija čime je zaustavila protok nafte te ruske kompanije prema rafinerijama u Slovačkoj i Mađarskoj, prenosi Rojters.

Današnja izjava šefa mađarske diplomatije koju nije potkrepio dokazima, stigla je dan nakon što je Evropska komisija (EK) odbila zahtev Mađarske i Slovačke da posreduje na relaciji Budimpešta - Bratislava - Kijev u vezi sa ukrajinskim sankcijama.

"Činjenica da je Evropska komisija izjavila da nije spremna da pomogne u obezbeđivanju energetske snabdevenosti Mađarske i Slovačke sugeriše da je naređenje poslato u Kijev iz Brisela kako bi se izazvali problemi i poteškoće u energetskoj snabdevenosti Mađarske i Slovačke", rekao je Sijarto na današnjem okupljanju konzervativaca.

Portparol Evropske komisije odbio je da komentariše Sijartove optužbe, a EK, koja pruža podršku Ukrajini od početka sukoba sa Rusijom 2022. godine, više puta je pozvala zemlje EU da okončaju energetsku zavisnost od Moskve, dok je EU uvela sankcije na većinu uvoza ruske nafte.

Mađarska mora da bude spremna na napade na suverenu spoljnu politiku

Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto izjavio je danas da Budimpešta mora da se pripremi na ozbiljne napade na suverenu spoljnu politiku i u narednoj godini, a da će "liberali da napadnu političku, fizičku, ekonomsku i energetsku bezbednost te zemlje".

On je na festivalu Tranzit u Tihanju istakao da očuvanje suvereniteta Mađarske nije pitanje političke ideologije, već ''života i smrti'', prenosi portal hvg.

Sijarto se osvrnuo na ugroženu bezbednost, kako navodi, pro-mirovnih kandidata, uključujući nedavne atentate na slovačkog premijera Roberta Fica i bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa.

''Fizičko uništavanje i ubistvo su, nažalost, postali deo alata koji se koristi protiv onih koji nisu voljni da se asimiliraju u liberalni mejnstrim”, rekao je on.

Sijarto je kritikovao napade na odluke vlade da dozvoli ruskim i beloruskim državljanima ulazak u Mađarsku gotovo bez kontrole i istakao da Zapad ''pokušava da gurne'' Budimpeštu u rat u Ukrajini. ''Mađarska je postala poslednja prepreka neobuzdanom, nekontrolisanom divljanju ratne psihoze u Evropi'', rekao je on.

Dodao je da vlada ne popušta pritiscima i da i dalje ne želi da učestvuje u isporuci naoružanja i obuci ukrajinskih vojnika.