24. avgust 2024 17:45

Nemačko tužilaštvo ne isključuje mogućnost da je napad u Zolingenu bio akt terorizma

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nemačko tužilaštvo ne isključuje mogućnost da je napad u Zolingenu bio akt terorizma

Foto: dpa via AP/Gianni Gattus

BERLIN - Iz kancelarije javnog tužioca nemačke pokrajine Severne Rajne Vestfalije danas je saopšteno da je moguće da je napad nožem u gradu Zolingenu u kojem su ubijene tri osobe i povređeno još sedmoro ljudi, bio akt terorizma.

"Do sada nismo uspeli da identifikujemo motiv. Međutim, na osnovu svih okolnosti, pretpostavljamo da se ne može isključiti početna sumnja da je reč o terorističkom činu", rekao je viši javni tužilac Markus Kaspers na današnjoj konferenciji za novinare, prenosi Velt.

Vlasti su potvrdile da je počinilac, koji je u bekstvu, u petak uveče na gradskom festivalu u Zolingenu na smrt izbo tri osobe i povredio je još sedmoro ljudi, od kojih četvoro teže.

Prema rečima šefa policije Dizeldorfa Torstena Flajsa, u Severnoj Rajni-Vestfaliji i širom Nemačke u toku su opsežne mere potrage i istražne radnje, preneo je ranije Bild.

Osumnjičeni je, prema rečima očevidaca izgledao kao Arapin, a policija u Zolingenu je proglasila stanje opšte opasnosti, preneo je lokalni list Zolingen Tageblat.

Uhapšen tinejdžer zbog sumnje da je znao za napad u Zolingenu, a nije to prijavio

Nemačka policija je saopštila danas da je uhapšen 15-godišnji tinejdžer koji se dovodi u vezu sa napadom na festivalu u Zolingenu kada su nožem ubijene tri osobe, a povređeno osmoro.

Policija je na konferenciji za medije navela da postoje indicije da je napadač ubadao žrtve nožem posebno u vrat. "Nakon procene prvih slika, pretpostavljamo da se radilo o veoma ciljanom napadu u vrat“, rekao je direktor policije Torsten Flajs na konferenciji za novinare.

Sumnja se da je tinejdžer znao za napad unapred, ali ga nije prijavio policiji, prenosi Bild.

Navodi se da je osumnjičeni napadač nožem, za kojim se i dalje traga, pretio krvavim napadom neposredno pre zločina. Nakon napada, dva svedoka su izjavila da su čuli 15-godišnjaka kako razgovara sa navodnim počiniocem.

Portal Fokus prenosi da je navodni počinilac rekao: "Danas ću sve izbosti nožem”. Petnaestogodišnjak je uhapšen zbog optužbe da nije prijavio zločin za koji je navodno znao.