16. oktobar 2024 15:22

Završeno još jedno ročište protiv Dodika i Lukića; Cvijanović: Apsurdni proces protiv Dodika i Lukića

Izvor: TANJUG

podeli vest

Završeno još jedno ročište protiv Dodika i Lukića; Cvijanović: Apsurdni proces protiv Dodika i Lukića

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

SARAJEVO - U Sudu BiH završeno je ročište predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i v.d. direktora Službenog glasnika Milošu Lukiću na kojem je izvedeno 36 materijalnih dokaza drugooptuženog.  

Odbrana drugooptuženog Lukića je iznela materijalne dokaze od kojih je, kako prenosi RTRS, svakako najvaznija diplomatska nota SR Nemačka o diplomatskom statusu Kristijana Šmita.  

Sud će se, navodi se, naknadno izjasniti o dokazima Tužilaštva u replici. Naredno ročište je zakazano za 30. oktobra, a potom 13. novembra.  

Sudija Sena Uzunović izrekla je opomenu Miloradu Dodiku, zbog, kako je rekla, nepoštovanja suda, jer on, navodno, nije želeo da ustane kada je ona pitala ko je od stranaka prisutan.

Cvijanović: Apsurdni proces protiv Dodika i Lukića

Srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović rekla je da je suđenje predsedniku Srpske Miloradu Dodiku i v.d. direktoru "Službenog glasnika" Milošu Lukiću apsurdni proces protiv onih koji su svoj posao radili u skladu sa Ustavom i zakonima, a montiran je na osnovu nelegalne odluke neizabranog stranca.

"Masovna podrška predsedniku Dodiku i direktoru Službenog glasnika ispred Suda BiH", napisala je Cvijanović, uz fotografije sa dočeka Dodika i Lukića ispred Suda BiH.

Dodiku i Lukiću se već duže od godinu dana sudi zbog nepoštovanja odluka Kristijanan Šmita, koji u Republici Srpskoj nije priznat za visokog predstavnika.

Dodik pred Sudom BiH dočekan aplauzom, skandiranjem i transparentima

Velika grupa građana dočekala je danas ispred Suda BiH predsednika Republike Srpske Milorad Dodika burnim aplauzom, transparentima i skandiranjem "Mile", "Mile".

Okupljeni su nosili transparente podrške Dodiku, a na najvećem na kojem je i slika predsednika Srpske piše: "Predsedniče, uz tebe smo!", a na drugom iste veličine bez fotografije: "Narod stoji uz svog predsednika!".

Nakon ročišta u Sudu BiH, Dodik će, kako je najavljeno, održati pres konferenciju u Administrativnom centru Srpske u Istočnom Sarajevu.