22. oktobar 2024 15:06

Političari iz Republike Srpske oštro kritikovali Predlog zakona o tzv. državnoj imovini

Izvor: TANJUG

podeli vest

Političari iz Republike Srpske oštro kritikovali Predlog zakona o tzv. državnoj imovini

Foto: shutterstock.com/Turks, ilustracija

BANJALUKA - Političari u Republici Srpskoj oštro su kritikovali odluku Predsedništva BiH o usvajanju Predloga zakona o tzv. državnoj imovini.

Na jučerašnjoj sednici u Predsedništvu Bosne i Hercegovine, srpski član Željka Cvijanović je preglasana, odnosno hrvatski i bošnjački članovi Željko Komšić i Denis Bećirović glasali su za Predlog zakona o tzv. državnoj imovini.

Iz Kabineta srpskog člana Predsedništva saopšteno je da Predsedništvo BiH ne može biti ovlašteni predlagač zakona o državnoj imovini, jer ono u skladu sa Ustavom može predlagati samo zakone iz domena svojih nadležnosti.

Prema Dejtonskom sporazumu, imovina ne pripada BiH, već isključivo entitetima.

Predsednik SDS-a Milan Miličević izjavio je danas da Republika Srpska ima pravo na svoju imovinu, koje joj je dato Dejtonskim mirovnim sporazumom i nikakvi pritisci i ucene to neće promeniti, navodi Srna.

"Državna imovina je crvena linija ispod koje niko u Republici Srpskoj ne bi smeo ići. To je pitanje budućnosti Srpske i očuvanja dejtonske strukture BiH", rekao je Miličević.

Miličević je naveo da su Denis Bećirović i Željko Komšić izašli iz ustavom propisanih nadležnosti.

"Zato očekujem od Nebojše Radmanovića i Nikole Špirića, kao članova kolegijuma Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, da ne dozvole da Komšićev i Bećirovićev zakon uđu u dnevni red sednica jer je reč o aktu čiji predlagač nije ovlašćen za predlaganje takvog zakona", rekao je on.

On je ukazao da je praksa preglasavanja u Predsedništvu BiH viđena i ranije, ali da u ovom mandatu pojavila i praksa da dva člana Predsedništva BiH ruše Ustav i usvajaju akte koji nisu u nadležnosti Predsedništva BiH.

"Njihov cilj je jasan - žele da aktuelizuju određene teme, nadajući se međunarodnom intervencionizmu. Što se tiče SDS-a, niti nam je prihvatljivo preglasavanje, niti nam je prihvatljivo nametanje", naveo je Miličević.

Predsednik SP Petar Đokić izjavio je za Srnu da očekuje da Predstavnički dom i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH spreče jednostrano političko delovanje Denisa Bećirovića i Željka Komšića.

Đokić smatra da preglasavanje Cvijanovićeve predstavlja još jedan napad na ustavni poredak i prava Republike Srpske i da pokazuje nepoštovanje Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH.

Đokić je rekao da svi u Republici Srpskoj moraju biti svesni ovih rizika i jasno staviti do znanja da neće prihvatiti odluke koje su u suprotnosti sa ustavnim pravima Republike Srpske i srpskog naroda.

Poslanik Ujedinjene Srpske u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milan Petković rekao za Srnu da članovi Predsednštva BiH Bećirović i Komšić grubo zloupotrebljavaju ovu instituciju, kada na dnevni red stavljaju nešto što nije u njenoj nadležnosti, kao što je upravljanje i regulisanje imovine.

On je naglasio da su entiteti vlasnici imovine i da jedino oni treba o tome da se dogovaraju.

"Tako je predviđeno i potpisano Dejtonskim mirovnim sporazumom, kao što je rečeno ranije i kada su se entiteti dogovarali oko imovine Brčko distrikta i nije normalno da Republika Srpska može da ima imovinu u Brčko distriktu, a ne može u Republici Srpskoj. To je jednostavno apsurd", istakao je Petković.

Profesor prava Vitomir Popović izjavio je za Srnu da je krajnji cilj preglasavanja u Predsedništvu BiH u vezi sa predlogom zakona o državnoj imovini jeste centralizacija BiH i Republika Srpska tu treba da bude jasna i da to ospori.

Ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović izjavio je da BiH nema nadležnost da reguliše pitanje državne imovine, jer je uređena kao zajednica koju čine Republika Srpska i Federacija BiH (FBiH) i sa propisima kojima je regulisano ovo pitanje.

Dodao je da je preglasavanje srpskog člana Presedništva, klasična zloupotreba zajedničkih institucija i još jedan atak na Dejtonski mirovni sporazum.

Delegat u Klubu Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević, dodao je da je jučerašnji događaj u Predsedništvu BiH, najdirektniji mogući prikaz na koji način političko Sarajevo vidi BiH - tako da u njoj Hrvata uopšte nema, a da se Srbi ne pitaju apsolutno ništa.

"Ono što im moramo poručiti jeste da od toga nema ništa i da od toga nikada neće biti ništa. Ono što bi oni najpre morali da shvate, jeste da BiH može da postoji i može da opstane isključivo kao dejtonska BiH, u kojoj se poštuje Ustav, ravnopravnost dva entiteta i ravnopravnost tri konstitutivna naroda", izjavio je Kovačević.

Zamenik predsedavajuće Saveta ministara Staša Košarac složio se da je predlog zakona o državnoj imovini još jedan u nizu vanustavnih izleta članova Predsedništva BiH Denisa Bećirovića i Željka Komšića koji će doživeti istu sudbinu kao i njihov predlog zakona o gasu.

Košarac je ocenio da je Bećirovićevo i Komšićevo antidejtonsko i antiustavno delovanje deo političkog arsenala usmerenog protiv Republike Srpske, ali i naglasio da predstavnici Srpske nisu naivni.