22. oktobar 2024 16:57

Predstavljena procedura otkazivanja referenduma o 2. bloku nuklearne elektrane Krško

Izvor: TANJUG

podeli vest

Predstavljena procedura otkazivanja referenduma o 2. bloku nuklearne elektrane Krško

Foto: TANJUG/FOTO STA/ Ales Osvald

LJUBLJANA - Predsednica Narodne skupštine Slovenije Urška Klakočar Zupančič predstavila je danas proceduralni plan za otkazivanje konsultativnog referenduma o drugom bloku nuklearne elektrane Krško, nakon što su se parlamentarne stranke dogovorile da otkažu narodno glasanje zakazano za 24. novembar, a očekuje se da će finalizacija ove odluke u parlamentu biti u četvrtak.

Poslanici su raspisali referendum o "Kršku 2" pre skoro dve nedelje, a referendumsko pitanje je bilo da li birači "podržavaju realizaciju projekta 'Krško 2', koji će obezbediti stabilno snabdevanje električnom energijom zajedno sa drugim niskougljeničnim izvorima", kako prenosi STA.

Prema istraživanjima koji je sproveo slovenački "Dnevnik" došlo je do pada javne podrške za "Krško 2", a, kako se navodi, oko 64 odsto Slovenaca nema dovoljno informacija o tom projektu.

Najznačajniji faktor koji je doveo do odluke da se odustane od zakazanog referenduma bio je procureli snimak koji sugeriše saradnju između vladajuće stranke Slobodarski pokret i najveće opozicione stranke Demokrata (SDS) kako bi se osiguralo da projekat bude gotova stvar bez obzira na ishod referenduma.

Prisluškivanje neformalnih razgovora emitovano je prošlog četvrtka u aktuelnoj emisiji "Tarča" na TV Slovenija, dok je anketa objavljena juče ujutru, pre nego što su stranke, jedna za drugom, kasnije u toku dana objavile da su promenile odluku.

Prva stranka koja je podržala referendum u januaru, SDS, sada je takođe prva koja je predložila njegovo otkazivanje.

Poslanik SDS-a Zvonko Černač je odbacio snimljeni razgovor kao manipulaciju, rekavši da su takvi razgovori primer uobičajenih diskusija između parlamentarnih stranaka.

Stranke su se juče složile da bi bilo najbolje otkazati referendum pri ovakvoj političkoj klimi, pri čemu je Levica napomenula da se oduvek protivila tome.

Zupančič je objasnila da se referendum ne može jednostavno otkazati povlačenjem inicijalne odluke ili njenim poništavanjem, već je jedini pravni put usvajanje nove odluke koja ukida važenje prethodne.

U međuvremenu, u vezi sa kontroverznim snimkom i povezanim optužbama, Klakočar Zupančič je branila uključene poslanike, ali je takođe dodala da se stručna mišljenja o spornom pitanju razlikuju.

"Pravno i proceduralno, parlament je uradio sve ispravno. Nije ništa učinjeno nepromišljeno, i svaki korak je bio dobro osmišljen" , istakla je Zupančič.

Prema njenim rečima, Narodna skupština je prijavila policiji sumnju na nezakonito prisluškivanje ili nezakonito snimanje u vezi sa snimkom koji je ekipa "Tarča" dobila za svoju emisiju, a u petak je objavljeno da se Nacionalna istražna agencija već bavi tom temom.