27. oktobar 2024 22:09

Bojko Borisov: Pobeda GERB-SDS je definitivna, obavezali smo se da formiramo vlast

Izvor: TANJUG

podeli vest

Bojko Borisov: Pobeda GERB-SDS je definitivna, obavezali smo se da formiramo vlast

Foto: AP Photo/Valentina Petrova

SOFIJA - Pobeda GERB-SDS je definitivna, obavezali smo se da ćemo formirati vlast, izjavio je večeras lider GERB-a na Bojko Borisov na konferenciji za novinare u sedištu stranke.

"Želim da se zahvalim svim mojim kolegama i svim Bugarima koji su podigli izlaznost birača. Sa ovakvim odzivom birača možemo govoriti o zastupljenosti u bugarskom parlamentu", istakao je Borisov, prenosi bugarska agencija BTA.

On je istakao da je program njegove koalicije osnova za svaku buduću vladu.

"Možemo da prihvatimo mnoge kompromise, ali nećemo zameniti narodni glas. Naš program će biti osnovni za sve koji žele da uđu u vladu... Neki su od danas počeli da postavljaju uslove", rekao je lider GERB-a i bivši premijer Bugarske.

Izlazne ankete: GERB u vođstvu na parlamentarnim izborima u Bugarskoj

Pobednik sedmih uzastopnih prevremenih parlamentarnih izbora partija bivšeg premijera Bojka Borisova – GERB sa osvojenih 26,4 odsto, pokazuju prve izlazne ankete.

Prema podacima agencije Alfa Riserč, na drugom mestu je koalicija Nastavljamo promenu – Demokratska Bugarska sa 14,9 odsto glasova, a sledi Preporod sa 12,9 glasova.

U parlament ulazi i DPS – Novi početak sa 8,9 odsto, a sledi Savez za prava i slobode sa 8,7 odsto, BSP-Ujedinjena levica sa 7,8 odsto glasova i Postoji takav narod sa 6,2 odsto glasova, pokazuju izlazne ankete.

Izlaznost birača je bila 38 odsto, što je nešto više nego u junu, piše bugarski Dnevnik.

Građani Bugarske danas izlaze na sedme prevremene izbore u poslednje četiri godine

Građani Bugarske izlaze danas na sedme prevremene izbore u poslednje četiri godine, dok se rivalske političke stranke u zemlji bore za formiranje stabilne koalicije, a glasači postaju sve apatičniji.

Bugarska, najsiromašnija članica Europske unije i jedna od njenih najkorumpiranijih država, ima problema sa rotirajućim vladama otkako su protesti organizovani 2020. protiv korupcije pomogli rušenju koalicije koju je predvodila stranka desnog centra GERB, preneo je Rojters.

Najnovije ankete ukazuju na to da nema jasnog pobednika ni očiglednih opcija za solidnu koaliciju.

Očekuje se da će odziv birača, koji se procenjuje na oko 30 odsto, biti najniži od pada komunizma.