29. april 2023 08:56

SAD pozdravile formiranje Vlade Federacije BiH

Izvor: TANJUG

podeli vest

SAD pozdravile formiranje Vlade Federacije BiH

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

VAŠINGTON - Sjedinjene Američke Države čestitaju građanima Bosne i Hercegovine formiranje nove vlade Federacije Bosne i Hercegovine, rekao je portparol Stejt departmenta Metju Miler.

"Ohrabrujemo novu vladajuću koaliciju da brzo pokrene napredovanje Bosne i Hercegovine na evroatlantskom putu sprovođenjem važnih socio-ekonomskih reformi, reformi vladavine prava i borbe protiv korupcije", naveo je Miler u saopštenju.

Istakao je da SAD ostaju "posvećen partner Bosni i Hercegovini i njenom narodu dok grade budućnost u evroatlantskoj zajednici".

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH nakon višesatne rasprave izglasao je ranije danas formiranje nove Vlade FBiH, glasovima 51 predstavnika stranaka okupljenih oko Trojke i HDZ-a, uz jednog uzdržanog zastupnika i dva protiv.

Tom činu prethodili su protesti ispred zgrade parlamenta, gde su se okupili građani kako bi izrazili nezadovoljstvo odlukama Visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita i formiranju vlasti na ovakav način.

Sednica bila prekidana više puta, a nastavljena je nakon što su je napustili predstavnici Demokratskog fronta, a nešto kasnije to su učinili i zastupnici SDA.