15. decembar 2022 18:08

Dodik: Dogovor i konsenzus postignuti brzo, ostaju razlike u vezi NATO

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dodik: Dogovor i konsenzus postignuti brzo, ostaju razlike u vezi NATO

Foto: AP/Armin Durgut

SARAJEVO - Predsednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je nakon potpisivanja sporazuma o formiranju vlasti na zajedničkom nivou da je neubičajeno brzo došlo do dogovora i konsenzusa, ali i da postoje razlike u vezi sa NATO.

"Na neuobičajeno brz način za BiH došlo je do dogovora i konsenzusa. Treba da se formira Savet ministara i da se bavimo operativnim pitanjima", rekao je Dodik, preneo je RTRS.

Dodik je rekao da je cilj potpisanih smernica, načela i ciljeva u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na nivou BiH efikasno formiranje vlasti na zajedničkom nivou.

Istakao je da su uloženi ozbiljan napor, brzina i uvažavanje partnera, što je podrazumevalo pokušaj da se dođe do efikasnog formiranja vlasti, usvajanja važnih dokumenta poput budžeta, kao i deblokade planova.

Dodik je zahvalio predstavnicima "osmorke" na spremnosti za dogovor, navodeći da je u ranijem periodu SDA blokirala sve i onemogućavala postizanje konsenzusa.

Istakao je da su izabrali dobar dan za potpisivanje sporazuma kada BiH treba da dobije status kandidata za EU.

Prethodno su lideri SNSD Dodik, HDZ BiH Dragan Čović i SDP Nermin Nikšić u Sarajevu potpisali smernice, načela i ciljeve u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na nivou BiH za period 2022-2026. godina.