13. jun 2023 15:54

Radovan Kovačević: Potvrđeno je da BiH nije na putu ka članstvu u NATO

Izvor: TANJUG

podeli vest

Radovan Kovačević: Potvrđeno je da BiH nije na putu ka članstvu u NATO

Foto: Tanjug video, arhiva

BANJALUKA - Zamenik predsedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i bezbednost Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević rekao je danas da je direktor za bezbednosnu politiku i partnerstvo u sektoru za politička pitanja NATO Džejms Meki potvrdio da BiH nije na putu ka članstvu u ovom savezu.

"Reagujući na izjave kolega koji su govorili o evroatlantskom putu BiH, na sastanku sa Mekijem jasno sam rekao da ne postoji evroatlanstski put i da, kada je u pitanju NATO, BiH može isključivo da sarađuje, ali da članstvo trenutno ne dolazi u obzir", rekao je Kovačević za RTRS.

On je naveo da je upoznao Mekija da je za BiH obavezujući samo Program reformi koji je usklađen u Predsedništvu BiH i da se na osnovu ovog programa više ne prejudicira članstvo u NATO, već definiše isključivo saradnja.

"Meki je to jasno prepoznao, rekao da su oni i te kako upoznati i ponovio da je pitanje članstva isključivo na BiH, na svim strukturama na način na koji se u BiH već donose odluke", kazao je Kovačević.

Naglasio je da mu je drago što je Meki potvrdio ono što predstavnici Republike Srpske kažu, a to je da BiH nije na putu ka članstvu u NATO, da nije usvojila AMP, da je definisala poseban okvir saradnje koji se zove Program reformi i koji ne prejudicira članstvo.

Džejms Meki rekao je da BiH nije spremna za članstvo u NATO i da je odluka o tome stvar unutršnjeg političkog dogovora.