27. jun 2023 12:31

Dodik: Ustavni sud BiH ne može da menja ustavni poredak

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dodik: Ustavni sud BiH ne može da menja ustavni poredak

Foto: TANJUG/FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA

BANJALUKA - Ustavni sud BiH ne može da menja ustavni poredak, poručio je na današnjoj Osmoj posebnoj sednici Narodne skupštine predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

"Ja ću biti taj koji će opet predložiti da se zabrani delovanje SIPA, Tužilaštva i Suda BiH u Republici Srpskoj, dok se te institucije ne vrate u ustavne okvire", naveo je Dodik

Na dnevnom redu Osme posebne sednice NSRS je rasprava o Predlogu zakona o neprimenjivanju odluka Ustavnog suda BiH u Srpskoj sa koje je Dodik poručio da se Srpska u kontinuitetu bori da očuva svoju ustavnu poziciju.

Ustavni sud BiH, istakao je Dodik, kršti Ustav masovno.

"Potpuno se delegitmisao i doveo se do apsurda", naveo je predsednik Republike Srpske.

Naglasio je da Ustavni sud promoviše centralističku bošnjačku politiku uz podršku stranaca i ukazao da je suština Dejtonskog sprazuma decentralizacija.

Ustavni sud BiH, istakao je, u kontinuitetu krši Ustav.

"I ova odluka koju su doneli pre nekoliko dana je takođe neustavna", kazao je Dodik.

Ustavni sud BiH je na poslednjoj sednici odlučio da obriše član 39. Pravilnika o radu suda, kojim je predviđeno odlaganje sednice ako joj ne prisustvuje najmanje jedan sudija izabran u NSRS. Republika Srpska je zatražila da Ustavni sud BiH vrati pomenutu odredbu u Pravilnik i za to im je dat rok do podne prošlog petka, što, međutim, nije učinjeno.