6. oktobar 2023 13:20

Milorad Dodik: Za Republiku Srpsku pitanje imovine je rešeno

Izvor: TANJUG

podeli vest

Milorad Dodik: Za Republiku Srpsku pitanje imovine je rešeno

Foto: TANJUG/FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA

BANJALUKA - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da za Srbe nema slobode bez države, što, kako je poručio, podrazumeva i upravljanje imovinom i resursima.

Povodom predloga državnog zakona o imovini koji su podneli članovi Predsedništva Denis Bećirović i Željko Komšić, Dodik kaže da su oni prekršili sve što su mogli da prekrše.

"Za nas je pitanje imovine rešeno i neće biti na dnevnom redu", rekao je Dodik.

Istakao je da pokušaj Bećirovića i Komšića predstavlja ujdurmu i populizam, a to im kako navodi, neće proći.

Dodik je poručio da je trenutno na sceni pokušaj rušenja institucija Srpske, a onima koji su se okomili na njenu imovinu da neće dobiti ni grama.

On je u obaćanju na 20. savetovanju "Oktobarski pravnički dani" u Banjaluci istakao da je potrebno jedinstvo u Republici Srpskoj po pitanju borbe za očuvanje Srpske i njenih prava.

Dodik je naveo da je Republika Srpska uknjižila svu svoju imovinu, osim jednog malog dela.

Pojedini svetski moćnici, kazao je, očigledno smatraju da su pogrešili što su Republici Srpskoj dali prava, pa sada pokušavaju da joj ih oduzmu, prenela je RTRS.

Ukazao je da aktuelna dešavanja na nivou BiH i delovanje OHR-a nemaju nikakve veze sa pravom, te podsetio da Kristijan Šmit nije imenovan u Savetu bezbednosti UN, ali da, ipak, pokušava da nameće zakone.

Osvrnuvši se na globalne prilike, Dodik je istakao da svi živimo u vremenu srušenog prava, dodajući da se danas ne poštuje ni Povelja UN.

Naveo je da je to zbog toga što neko moćan, koji bi trebalo da stoji iza prava, sada ruši međunarodno pravo.

Predsednik Republike Srpske je poželeo uspešan rad učesnicima ovogodišnjeg jubilarnog skupa "Oktobarski pravnički dani", kao što su, kako je kazao, bili i dosadašnji.

U Banjaluci se danas održava 20. savetovanje "Oktobarski pravnički dani" sa međunarodnim učešćem o temi "Izgradnja i funkcionisanje pravnog sistema".

Generalni pokrovitelj savetovanja "Oktobarski pravnički dani" je Vlada Republike Srpske, a organizator Udruženje pravnika Republike Srpske i Pravni fakultet Univerziteta u Banjaluci.

Suorganizatori su Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Advokatska komora Republike Srpske, Notarska komora Srpske, te republički Centar za edukaciju sudija i tužilaca.