20. novembar 2023 12:54

Slovenački premijer Robert Golob pod istragom zbog pritiska na bivšeg ministra

Izvor: TANJUG

podeli vest

Slovenački premijer Robert Golob pod istragom zbog pritiska na bivšeg ministra

Foto: Shutterstock.com/Alexandros Michailidis, arhiva

LJUBLJANA - Slovenački premijer Robert Golob predmet je istrage u vezi sa tvrdnjama bivše ministarke unutrašnjih poslova Tatjane Bobnar da je pretrpela neopravdan politički pritisak pre nego što je podnela ostavku u decembru prošle godine, potvrđeno je iz Komisije za sprečavanje korupcije, prenosi STA.

Prethodno je nadzorni organ 3. novembra objavio da je otvorio istragu po pritužbi u kojoj Bobnar navodi politički pritisak na rad policije, nakon što je u svojoj preliminarnom ispitivanju posumnjao da je došlo do kršenja integriteta i zakona o sprečavanju korupcije.

Istraga se nastavlja za jedan deo navoda iz Bobnarove žalbe, dok se neke od tvrdnji iz žalbe još uvek proveravaju u preliminarnom pregledu, a prema rečima nadzornog organa, dalji postupak će pokazati da li će uočene sumnje na kršenje zakona biti potvrđene ili odbačene.

Komisija je saopštila da će Golob, kao lice pod istragom, imati sva prava zagarantovana u postupku u skladu sa propisima, dodajući da će više informacija o postupku dati po završetku istrage.

Nekadašnja slovenačka ministarka policije Bobnar, koja je optužbe na Golobov račun ponovila u parlamentarnoj istrazi prošlog meseca, rekla je za STA da neće komentarisati odluku tela za borbu protiv korupcije dok se istraga ne završi, dodavši da čvrsto ostaje pri svom izveštaju.

"Ono što sam želela da postignem govoreći o ovome je samo da se jasno i glasno kaže gde je granica dozvoljenog u politici", rekla je Bobnar.