7. oktobar 2024 13:16

Hezbolah saopštio da je sposoban da sa saveznicima u regionu odbije agresiju Izraela

Izvor: TANJUG

podeli vest

Hezbolah saopštio da je sposoban da sa saveznicima u regionu odbije agresiju Izraela

Foto: Shutterstock.com/Hamara, ilustracija

BEJRUT - Libanska militantna grupa Hezbolah saopštila je danas, povodom godišnjice napada Hamasa na jug Izraela, da je uverena da je sposobna da zajedno sa saveznicima u regionu odbije izraelsku agresiju.

U saopštenju se tvrdi da je palestinska militantna grupa Hamas s punim pravom napao jug Izraela 7. oktobra prošle godine da bi se, kako se navodi, odbranio od izraelske okupacije i agresije koji traju od 1948. godine, prenela je libanska državna novinska agencija NNA.

Hebolah optužuje SAD i njihove saveznike u svetu i regionu za podršku Izraelu u napadima na Pojas Gaze i na Liban.

Navodi se da Izrael mora da bude eliminisan, bez obzira koliko vremena za to bude bilo potrebno.

Hamas: Bombardovali smo grad u centralnom Izraelu baražom raketa

Oružano krilo Hamasa saopštilo je danas da je bombardovalo grad u centralnom Izraelu baražom raketa "makadmeh M90".

Hamas je na Telegramu objavio da je taj napad izveo u okviru tekućih borbi radi iscrpljivanja Izraela i da to predstavlja odgovor na, kako se navodi, "izraelske masakre nad civilima i namerno raseljavanje" palestinskog naroda, prenela je Al Džazira.

Izraelska vojska je saopštila da su u centralnom Izraelu aktivirana upozorenja na vazdušnu opasnost, a izraelski Kanal 12 javio je da vojska detektovala lansiranje pet raketa prema Tel Avivu i obližnjim gradovima, uključujući Holon i Bat Jam.

Hezbolah raketirao sever Izraela, u Haifi ranjeno desetoro ljudi

Rakete libanske militantne grupe Hezbolah pogodile su Haifu, treći po veličini grad u Izraelu, saopštila je rano jutros izraelska policija, a izraelski mediji su preneli da je deset osoba povređeno na severu zemlje.

Hezbolah je saopštio da je salvom raketa ciljao vojnu bazu južno od Haife, a u medijskim izveštajima se navodi da su dve rakete pogodile Haifu, prenosi Rojters.

Policija u tom gradu saopštila je da je u napadu oštećeno nekoliko objekata i da je primljeno nekoliko dojava o lakše povređenima koji su prevezeni u obližnju bolnicu.

U međuvremenu, izraelska vojska (IDF) je saopštila da su avioni ratnog vazuhoplovstva pogodili ciljeve koji pripadaju Hezbolahovom obaveštajnom štabu u Bejrutu, uključujući infrastrukturu za prikupljanje obaveštajnih podataka, komandne i druge objekte.