29. decembar 2023 11:41

Danas se završava trodnevni stručni skup "Srbi u Hrvatskoj u Drugom svetskom ratu" namenjen nastavnicima

Izvor: TANJUG

podeli vest

Danas se završava trodnevni stručni skup "Srbi u Hrvatskoj u Drugom svetskom ratu" namenjen nastavnicima

Foto: Shutterstock.com/Matej Kastelic, ilustracija

ZAGREB  - U Zagrebu se danas završava trodnevni stručni skup "Srbi u Hrvatskoj u Drugom svetskom ratu" namenjen učiteljima nastave srpskog jezika i kulture po modelu C, kao i profesorima istorije.

Predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac je u uvodnom obraćanju rekao da su od 90–ih na sadržaj nastave delovale okolnosti koje su delimično rezultat političkih promena – iz jednog političkog sistema u drugi, iz jedne u više država, iz socijalističkog tipa demokratije bez pluralizma partijskog tipa u liberalni partijski sistem, iz višenacionalne federacije u uglavnom jednonacionalne države.

"Razumevanje dugogodišnje zajedničke istorije hrvatskog i srpskog naroda, uključujući i Srbe na prostoru Hrvatske izazov je i za državu i za srpsku zajednicu u njoj. Zato je važno temi trezveno pristupiti i biti protiv svake isključivosti koje možemo prepoznati u pristupu, bilo od države i njenih aktera ili od srpske zajednice u Hrvatskoj. Podele ne smemo produbljivati da ne završimo u sukobima i nesporazumima, nego u mogućnosti razgovora o tome", naveo je Pupovac.

Podsetio je da su podele vidljive i na primeru rasprave oko nedavno uklonjenog udžbenika istorije.

"Problemu treba pristupiti na zreo i odlučan način. Iako je u nekim aspektima revizija prošlosti neizbežna, negiranje i prećutkivanje cele istorije može biti samo pogubno", naveo je Pupovac, koji je i lider Samostalne demokratske srpske stranke (SDS S), preneo je portal hrvatskog nedeljnika Novosti.

Skup u organizaciji Agencije za vaspitanje i obrazovanje (AZOO) i SNV održava se u prostorijama Srpske pravoslavne gimnazije "Kantаkuzina Katarina Branković" govorili su Natalija Koprenica, viša savetnica za nacionalne manjine i savetnik za istoriju Timur Križak iz AZOO-a.