5. januar 2023 15:25

Hrvatska vlada odlučila da, zbog drastičnog poskupljenja, cene robe i usluga vratiti na nivo od 31. decembra

Izvor: TANJUG

podeli vest

Hrvatska vlada odlučila da, zbog drastičnog poskupljenja, cene robe i usluga vratiti na nivo od 31. decembra

Foto: Shutterstock.com/Andrzej Rostek, ilustracija

ZAGREB - Hrvatska vlada odlučila je danas da, zbog dramatičnog poskupljenja određenih roba i usluga nakon konverzije kune u evro, trgovci revidiraju maloprodajne cene svih roba i usluga na nivo od 31. decembra prošle godine.

Zaključke je obrazložio ministar privrede Davor Filipović koji je rekao da vladini zaključci obavezuju sve poslovne subjekte, uključujući kreditne institucije, i ostale pružaoce finansijskih usluga, koji su, kako je rekao, cene podigli mimo zakona.

Vlada je odlučila da zaduži Inspektorat, Poresku, carinu, ministarstva, Hrvatsku narodnu banku da bez odlaganja u okviru svoje nadležnosti provedu pojačani nadzor svih subjekata, rekao je Filipović.

Dodao je da će Ministarstvo privrede pratiti cene i upoređivati ih, a Ministarstvu poljoprivrede je naložio da odmah prikupi cene poljoprivrednih proizvoda.

Premijer Andrej Plenković je nakon sednice vlade rekao da su neki očito iskoristili prelazak Hrvatske na evro da neopravdano dižu cenu i tvrdi da za to ne postoji razlog.

Povećanje cena tokom konverzije iz kune u evro, Plenković je nazvao profiterstvom i lovom u mutnom.

"Mi ćemo se tome suprotstaviti merama vlade. Nije u redu, a to pokazuje manjak solidarnosti. Podizanjem cena štete standardu naših građana i podstiču rast inflacije", rekao je Plenković.

Istakako je da je suština poverenje i da vlada veruje privredi.

"Da ne verujemo privredi, ne bismo pomagali merama u korist privrede. Mi smo govorili da nam je jedna od temeljnih zadataka zaštita potrošača. Upravo stoga prelazak na evro nije situacija da neki to iskoriste i dobiju ekstraprofit na račun građana", kazao je premijer.

Poručio je da je politika vlade da krizama upravlja tako da izvršna vlast bude oslonac i građanima i privredi.

"Slobodno tržište da, ali profiterstvo u ovoj situaciji ne. Nikako ne", izričit je Plenković.