17. januar 2024 14:06

Dodik poručio da ga u zatvoru neće videti po osnovu po kojem je tužen

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dodik poručio da ga u zatvoru neće videti po osnovu po kojem je tužen

Foto: TANJUG/MILOŠ MILIVOJEVIĆ

SARAJEVO - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je današnje ponovno odlaganje glavnog pretresa jednom pokazalo da su Sud i Tužilaštvo BiH politički instruisani pod uticajem stranaca, bez obzira na pravne činjenice.

On je podsetio da je optužen zato što je ispoštovao Ustav Republike Srpske, koji je usklađen sa Ustavom BiH i Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Dodik je rekao da je to predočio danas sudiji da nigde ne piše da Ustav Republike Srpske treba da se prilagodi lažnom visokom predstavniku.

"Sud nije uvažio činjenicu čak da u Veću naroda postoje tri nacionalna kluba i da svi oni mogu da zaustave zakone za koje smatraju da ih ugrožavaju. Kada sam video da oni nisu pokrenuli klauzulu zaustavljanja usvojenih zakona, potpisao sam ukaz", rekao Dodik

Ponovio je da zakonodavstvo Republike Srpske obavezuje predsednika da potpiše ukaže koje donese NSRS ili će u suprotnom biti kažnjen zatvorom do 12 godina.

"Tužilaštvo je inkvizicija, neprofesionalnoo postupa na bazi političkih zahteva, sramota je za BiH, jer čovek koji nema legitimitet, a i da ima, nema prava da interveniše u zakone BiH, a kamo li da podiže optužnicu protiv ustavno izabranog predsednika Srpske", naveo je Dodik.

Dodik je istakao da očekuje oslobađajuću presudu, ako postupka uopšte bude, a kada ona bude doneta tužiće BiH, koja će morati da plati visoku novčanu štetu za izgubljeno vreme i sve ove, kako je rekao, nesposobne i aljkave tužioce koji nemaju snage ni auotoriteta da se ponašaju pravno.

Dodiku i v.d. direktoru Službenog glasnika Republike Srpske Milošu Lukiću ponovo je danas odloženo, a novo ročište je zakazano za 30. januar. Lukić se nije pojavio na ročištu iz zdravstvenih razloga pa je sudija Suda BiH Mirsad Strika predložio da se postupak u ovom slučaju razdvoji, odnosno da se odvojeno sudi Dodiku i Lukiću.

Dodik je komentarišući ovu odluku suda novinarima nakon ispred Suda biH rekao da je to učinjeno bez razloga i da je time samo dokazano da je on jedini krivac s ciljem njegove eliminacije.

"Tužioci su napravili ništavilo. Još jednom se pokazalo da je Sud i Tužilaštvo politički instruisani. Činjenice se ne uvažavaju. U optužnici stoji da sam optužen jer sam poštovao Ustav Republike Srpske", rekao je Dodik.

Ako BiH nije ustavna, neće je biti, rekao je Dodik i dodao da veruje da je neće biti.

"Ja nemam protiv ništa da je ne bude. Više se ja borim za tu neku pravnu i ustavnu BiH nego oni koji to govore”, rekao je Dodik uveren da će pravni postupak protiv njega biti prekinut jer nema pravne osnove za njegovo gonjenje.

Poručio je da njega u zatvoru neće videti po ovom osnovu, možda, kazao je, po nekom drugom.